
Special Paris
Iran confirmă că nu a renunţat la testele balistice în ciuda opoziţiei occidentale
rachete_iraniene_prezentate_la_o_parada_militara_pe_18_aprilie_2018_la_teheran.jpg

La începutul lunii decembrie, secretarul american de Stat, Mike Pompeo denunţa testele derulate de Iran cu rachete capabile să transporte focoase nucleare, capabile să lovească unele regiuni ale Europei şi întreg Orientul Mijlociu.
Franţa şi Marea Britanie au cerut o reuniune a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta despre programul balistic iranian.
Pe 4 decembrie însă, Statele Unite, inamicul declarat al Iranului, nu au obţinut o «condamnare» unanimă în cadrul ONU, pentru ultimele tiruri, considerate drept «violări ale angajamentelor iraniene».
Americanii nu au reuşit să se pună de acord cu francezii şi britanicii asupra modului în care pot fi calificate testele nucleare iraniene.
Pentru Statele Unite, tirurile reprezintă o violare a rezoluţiei Consiliului de Securitate şi de o încălcare a acordului internaţional nuclear încheiat în iulie 2015 la Viena, acord denunţat unilateral de Washington în mai.
De partea lor, Paris şi Londra nu cred că este vorba de o violare a rezoluţiei ONU ci mai degrabă că aceste teste sunt neconforme cu rezoluţia şi estimează că ar fi vorba de o provocare.
Teheran a dat asigurări că nu are nicio intenţie de a se dota cu arma nucleară şi că proiectele de concepere şi producţie de rachete nu arată altceva decât determinare şi că programul defensiv nu poate fi oprit, după cum s-a exprimat recent ministrul de Externe.
Potrivit unui diplomat occidental, de la bun început exista o neînţelegere asumată de ambele părţi în chestiunea rachetelor. Occidentalii se îngrijorează că Iranul ar putea deveni un factor destabilizator în Orientul Mijlociu în timp ce Teheranul nu încetează să denunţe «complotul» Occidentului în Orientul Mijlociu şi la periferia Iranului. Preşedintele Hassan Rohani susţine că doreşte să trăiască în pace cu întreaga lume şi că astfel, îngrijorările Occidentului sunt nefondate.
După ce Washington s-a retras din acordul de la Viena, testele balistice iraniene sunt mai mult ca niciodată în vizorul Statelor Unite.
De cealaltă parte, Londra şi Paris susţin că se vor bate pentru ca acordul din 2015 să continue în ciuda ieşirii americane, invocând preocuparea lor vis-a-vis de activităţile balistice iraniene.
Odată cu ieşirea din acord, Washington a reimpus sancţiunile economice împotriva Iranului, lovind astfel dur economia acestei ţări.