Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Semnal de alarmă privind propagarea antisemitismului în Europa

2018-03-28t173136z_1005614887_rc16c11a72b0_rtrmadp_3_france-crime-march_0.jpg

Marş alb la Paris pe 28 martie 2018 în memoria octogenarei Mireille Knoll asasinată în apartamentul ei.
Marş alb la Paris pe 28 martie 2018 în memoria octogenarei Mireille Knoll asasinată în apartamentul ei.
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Comisia europeană lansează un semnal de alarmă în legătură cu fenomenul antisemitismului care ia amploare în Europa. Potrivit unui sondaj evocat de Agenţia France Presse, 89 la sută din evreii europeni afirmă că în ultimii cinci ani antisemitismul a crescut în ţările lor.

„Secolul XX a cunoscut multe boli. Singura care rămîne incurabilă este antisemitismul.” Este o declaraţie făcută de olandezul Frans Timmermans, numărul doi în ierarhia Comisiei europene, în momentul prezentării raportului redactat de Agenţia europeană a drepturilor fundamentale. „Comunitatea evreiască trebuie să se simtă la ea acasă în Europa. Dacă nu vom reuşi acest lucru, Europa va înceta să mai fie Europa”, a mai spus demnitarul de la Bruxelles.

Respectivul studiu a fost realizat în 12 state europene, printre care şi Franţa, unde trăiesc 96 la sută dintre evreii europeni. 16 000 de evrei europeni, avînd peste 16 ani, au participat la sondaj. 38 la sută dintre persoanele intervievate au declarat că se gîndesc la o posibilă plecare, cele mai multe în Israel, iar una din zece în Statele Unite. Aproape jumătate dintre cei intervievaţi afirmă că au fost ţinta unor insulte verbale sau hărţuiri în cursul ultimelor 12 luni, iar 40 la sută dintre ei afirmă că au fost atacaţi fizic.

Cifrele sunt neliniştitioare şi în Franţa unde rezultă că 22 la sută dintre evreii francezi au fost martorii unei agresiuni verbale sau fizice împotriva unui coreligionar în ultimele 12 luni.

Frans Timmermans a denunţat în mod special „antisemitismul insidios” din Ungaria, şi campania anti-Soros a guvernului Orban. Potrivit unui sondaj realizat de CNN, citat de cotidianul Le Monde,  42 la sută dintre maghiari ar fi de părere că evreii au prea multă influenţă în lumea afacerilor şi a finanţelor pe plan mondial. 74 la sută dintre evreii maghiari consideră, potrivit aceluiaşi sondaj, că antisemitismul este o problemă în viaţa politică a Ungariei, chiar dacă ei se simt mai puţin ameninţat fizic sau verbal decît ceilalţi evrei europeni.