Turcia : Sistem de detenţie ilegală şi torturare a susţinătorilor lui Fetullah Gulen

presedintele_turc_recep_tayyip_erdogan_in_august_2016_la_istanbul_dupa_puciul_ratat_din_15_iulie.jpg

 Autoritatea electorala din Turcia decide reluarea alegerilor la Istanbul. Scrutinul era castigat de opozitie
Autoritatea electorala din Turcia decide reluarea alegerilor la Istanbul. Scrutinul era castigat de opozitie
Sursa imaginii: 
Ozan Kose, AFP

Serviciile turce au pus la punct un sistem de detenţii ilegale prin care susţinătorii lui Fetullah Gulen erau torturaţi în închisori secrete. O arată o anchetă realizată de nouă media europene, printre care şi cotidianul francez Le Monde. Sistemul a fost conceput după tentativa de lovitură de stat, din iulie 2016.

În tăcere, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan continuă să ia măsuri împotriva mişcării predicatorului Fethullah Gülen, acuzat că se află în spatele puciului ratat din 15 iulie 2016, soldat cu 250 de morţi şi 1.500 de răniţi.

Lupta va continua cât timp va fi nevoie, declara recent preşedintele turc.

Numiţi drept instigatori, fapt negat însă, adepţii mişcării predicatorului Gulen sunt urmăriţi fără oprire atât în interiorul cât şi în exteriorul ţării.

De la momentul puciului ratat, peste 200.000 de persoane – bănuite că l-ar fi susţinut pe Gulen, au fost interpelate, 50.000 condamnate.

Ankara a reuşit chiar să convingă cel puţin 20 de ţări să închidă ori să transfere către noi proprietari sute de şcoli ce au fost înfiinţate de predicatorul ce se află exilat în Statele Unite din 1999. Pe vremea când era încă aliatul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, predicatorul Fetullah Gulen conducea o reţea de 2.000 de şcoli repartizate în 160 de ţări, din Afganistan în Statele Unite, Asia Centrală şi Balcani.

În ultimii ani, Erdogan a depus la Interpol o serie de cereri pentru a cere găsirea şi repatrierea guleniştilor şi a opozanţilor politici refugiaţi în Europa. Si, bineînţeles, a cerut justiţiei americane repatrierea predicatorului. Fără succes, însă, responsabilii americani au invocat lipsa probelor.

Niciun stat nu a răspuns pozitiv cererilor de extrădare a susţinătorilor Gulen, declara duminică ministrul turc al justiţiei făcând referire la Statele Unite, Marea Britanie şi Germania.

Nu a convins autorităţile din aceste state astfel că Ankara a recurs la forţă – a multiplicat ridicările de pe stradă, intimidările, presiunile diplomatice.

Serviciile secrete din Turcia au organizat în ultimii doi ani, un veritabil sistem de reţineri ilegale şi chiar au torturat simpatizanţii predicatorului turc, se arată în ancheta derulată de nouă media europene. Presa a beneficiat de mărturia a doi bărbaţi, care nu se cunoşteau între ei, simpatizanţi ai predicatorului. Ei au povestit metodele de tortură la care au fost supuşi timp de mai multe luni, în Turcia. Practicile torţionarilor se aseamănă.

În februarie, raportorul special al ONU, Nils Melzer, se declara îngrijorat de numărul tot mai crescut de acuzaţii de tortură practicate de Ankara – acuzaţii rămase fără răspuns.

Ancheta presei arată cum autorităţile turce au transferat peste 200 de cetăţeni turci instalaţi în diverse state din lume. Unii chiar au obţinut protecţia ONU. Au fost constatate şi dispariţii: 20 de persoane au dispărut în Turcia.

Potrivit directorului Human Rights din Germania - Wenzel Michalski, «trebuie să plecăm de la premiza că tortura este, în acest caz, practicată sistematic».

Autorităţile turce au recunoscut că au intervenit şi au ridicat oameni aflaţi în afara frontierelor. După puciul ratat, 80 de turci din 18 ţări au fost reţinuţi pentru a fi aduşi în Turcia, declara purtătorul de cuvânt al guvernului, pe 5 aprilie, într-un interviu televizat. Iar operaţiunea va continua, asigura de partea sa, avocatul preţedintelui Erdogan.

Turcia nu este singura ţară care îşi urmăreşte adversarii aflaţi în alte state şi nu e prima dată când o face. Dar această hartă globală a unui sistem bine pus la punct de transfer secret, de izolări realizate de servicii special concepute pentru a le realiza…este singulară prin rapiditatea şi brutalitatea sa, concluzionează cele nouă media europene.

Americanii numesc « extraordinary renditions » (transferuri excepţionale de deţinuţi) programul lor de transfer al unor prizonieri dintr-o ţară în alta, în afara cadrului judiciar şi fără proceduri normale de extrădare. Programul a fost declanşat de preşedintele George W. Bush după atacurile de la 11 septembre 2001. CIA a răpit practic, de-a lungul planetei, persoane suspectate de terorism. Îmbarcate în avion, ele au fost transferate în secret către destinaţii necunoscute unde era practicată tortura, în special în afara spaţiului american.

Ancheta jurnaliştilor europeni demonstrează că Turcia a pus la punct un program similar de răpiri şi tortură. Diferenţa este că au fost ridicaţi nu doar cetăţeni turci şi că nu a fost nevoie să fie trimişi în celălalt capăt al planetei pentru a fi torturaţi. S-a întâmplat chiar în Turcia.

Cine sunt aceşti adepţi ? Conservatori ce votau în bloc cu partidul lui Recep Tayyip Erdogan – AKP – Partidul Justiţiei şi Dezvoltării. Ïncetul cu încetul, cu acordul autorităţilor, mişcarea Gulen a infiltrat membri în administraţie, poliţie, justiţie, educaţie, armată iar Erdogan a recunoscut acest lucru, la trei săptămâni după puciul ratat. «Le-am dat totul. Am ajutat această structură convins că putem ajunge la un numitor comun chiar dacă nu îmi conveneau anumite aspecte», declara atunci şeful statului.