Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strasbourg: Familia atacatorului a fost reţinută

sute_de_forte_de_ordine_il_cauta_in_continuare_pe_atacatorul_din_piata_de_craciun_din_strasbourg_12_decembrie_2018.jpg

Sute de forte de ordine îl cauta în continuare pe atacatorul din Piata de Craciun din Strasbourg, 12 decembrie 2018.
Sute de forte de ordine îl cauta în continuare pe atacatorul din Piata de Craciun din Strasbourg, 12 decembrie 2018.
Image source: 
© Reuters

Bilanţul atacului de ieri seară de la Strasbourg a fost revizuit încă o dată de procurorul Tribunalului din Paris, cel care are competenţa naţională de a investiga faptele de terorism. Oficialul vorbeşte despre două decese iar o perosoană se află în moarte cerebrală. Prefectura locală  anunţase la ora 12 că trei persoane au murit iar 13 au fost rănite.

ACTUALIZARE 15h30:  Nu este exclus ca atacatorul să fi părăsit teritoriul francez, anunţă secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nunez. Acesta adaugă faptul că motivaţia teroristă nu a fost stabilită până în prezent.

Tatăl, mama şi cei doi fraţi ai atacatorului au fost reţinuţi în acest caz, anunţă  surse apropiate de anchetă şi citate de France Presse. Ceva mai devreme procurorul de Paris anunţase că patru persoane au fost reţinute în cazul atacului din Strasbourg. În timpul unei percheziţii, la domiciliul tânărului a fost găsită muniţie, o grenadă defensivă şi o armă încărcată.

Iar Ministrul de Interne, Christophe Castaner anunţă că 720 de persoane sunt implicate în căutarea tânărului care a deschis focul în Piaţa de Crăciun din Strasbourg, omorând 2 persoane în timp ce o alta este în moarte cerebrală.

Adunarea Naţională şi membrii guvernului au ţinut miercuri un moment de tăcere în memoria victimelor.

Preşedintele Adunării, Richard Ferrand (LREM), a vorbit despre susţinerea ce va fi oferită răniţilor şi familiilor victimelor.

 

ACTUALIZARE 13h00 : La Paris, preşedintele Emmanuel Macron face un apel la calm şi reţinere, a anunţat la ieşirea din Consiliul de Miniştri, Benjamin Griveaux, purtătorul de cuvânt al guvernului. Preşedintele a precizat că în acest moment «este nevoie de o adevărată forţă de caracter ».

Primarul din Strasbourg, Roland Ries a salutat curajul localnicilor şi a echipelor de salvare precum şi a autorităţilor. El susţine că este indispensabil ca această zi să fie consacrată în întregime doliului. Ceea ce s-a întâmplat ieri este incontestabil un atentant. O formă a unui atentat terorist, dacă este să ne gândim că a reuşit să instaureze teroarea, a spus primarul oraşului.

 

 

Patru apropiaţi ai atacatorului au fost reţinuţi, anunţă procurorul Tribunalului din Paris.Martori ai atacului l-au auzit pe tânăr strigând "Allah Akbar", a anunţat procurorul din Paris, Rémy Heitz, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tribunalul marii instanţe din Strasbourg.

Bilanţul atacului de ieri seară de la Strasbourg a fost revizuit încă o dată de procurorul Tribunalului din Paris, cel care are competenţa naţională de a investiga faptele de terorism. Oficialul vorbeşte despre două decese iar o perosoană se află în moarte cerebrală. 12 oameni au fost răniţi dintre care 6 în urgenţă absolută.

Prefectura locală  anunţase la ora 12 că trei persoane au murit iar 13 au fost rănite.

În cursul nopţii, primarul metropolei franceze oferise un bilanţ mult mai dur de 4 morţi iar ministrul de Interne,  Christophe Castaner avansa în cursul unei declaraţii susţinute la Strasbourg, după o întâlnire cu responsabilii locali, o cifră de 3 decese.

Autorul, născut în Strasbourg în 1989, nu a fost nici la această oră găsit, este căutat în continuare de un număr impresionant de forţe de ordine şi mijloace aeriene. 420 de poliţişti şi 200 de jandarmi sunt mobilizaţi.

Autorul era fişat S pentru radicalizare islamistă. El fusese deja condamnat de 27 de ori şi încarcerat în Franţa, Germania şi Elveţia pentru fapte de drept comun.

Ministrul de Interne anunţa în cursul nopţii că Franţa se află în urgenţă atentat dar a evitat cuvântul “ terorism”. Procurorul din Paris a confirmat că există o motivaţie teroristă. Primarul oraşului Strasbourg susţine că “incontestabil, este vorba de un atentat”.

În cursul zilei de marţi domiciliul atacatorului fusese percheziţionat într-un alt dosar, complicii tânărului în acest caz au fost arestaţi astfel că este posibil ca el să fi acţionat ca urmare a acestor arestări.

Toate manifestaţiile publice au fost anulate astăzi în Strasbourg, piaţa de Crăciun rămâne închisă. Drapelele sunt în bernă.

În Franţa, atacatorul a ieşit din închisoare la finele lui 2015. De mai mulţi ani însă era ţinut sub observaţie pentru radicalizare. Direcţia generală pentru Securitate Internă ceruse ca tânărul să fie urmărit « activ », potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nuñez.

Dar, în Germania, a fost condamnat de Tribunalul din Singen, în Baden Wurtemberg, pentru furt şi expulzat în Franţa în 2017, după ce a efectuat pedeapsa.

Anchetatorii rămân foarte prudenţi  în continuare, o anchetă a fost declanşată de Parchetul Antiterorist încă din cursul nopţii.