Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strasbourg: Piaţa de Crăciun va rămâne închisă şi joi

piata_de_craciun_din_centrul_orasului_strasbourg_va_ramane_inchisa_si_joi._aici_a_avut_loc_un_atac_marti_seara_soldat_cu_morti_si_raniti._este_una_din_cele_mai_mari_piete_din_europa_si_atrage_milioane_de_vizitatori_anual.jpg

Piata de Craciun din centrul orasului Strasbourg va ramane închisa si joi. Aici a avut loc un atac marti seara, soldat cu morti si raniti. Este una din cele mai mari piete din Europa si atrage milioane de vizitatori anual.
Piata de Craciun din centrul orasului Strasbourg va ramane închisa si joi. Aici a avut loc un atac marti seara, soldat cu morti si raniti. Este una din cele mai mari piete din Europa si atrage milioane de vizitatori anual.
Image source: 
Christian Hartmann, Reuters

Oraşul Strasbourg este în doliu după atacul de ieri seară din Piaţa de Crăciun situată în centrul metropolei franceze. Un tânăr în vârstă de 29 de ani, născut în Strasbourg, a intrat în mulţime înarmat cu o armă şi a omorât 2 persoane, o a treia este în moarte cerebrală. 12 oameni au fost răniţi, o parte dintre ei sunt în stare critică. Atacatorul este în continuare de negăsit. La domiciliul tânărului a fost găsită muniţie, o grenadă defensivă şi o armă încărcată.

Piaţa de Crăciun din Strasbourg este una dintre cele mai mari din Europa, milioane de vizitatori vin anual aici pentru acest eveniment. Piaţa a mai fost ţinta unui proiect de atentat în 2000 iar de atunci efectivele de securitate desfăşurate aici au fost impresionante an de an.

Atacatorul are un trecut încărcat cu sentinţe, a fost condamnat de 27 de ori,  este radicalizat religios, este cunoscut pentru prozelitism religios şi pentru violenţe.

Autorităţile sunt foarte prudente şi se feresc să spună că fost un atac terorist chiar dacă, încă din primele ore după atac,  Secţiunea Antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis o anchetă pentru asasinat, tentativă de asasinat în legătură cu o grupare teroristă şi asociere la fapte teroriste, după cum afirmă şeful acestei instituţii.

El explică de ce a fost deschisă ancheta de Secţiunea Antiteroristă, în condiţiile în care nu se cunoaşte cu exactitate motivaţia atacului: s-a ţinut cont de modul de operare, de locul atacului, de faptul că tânărul este radicalizat şi că a strigat "Allah Akbar” înainte să deschidă focul.

Motivaţia aşadar nu se cunoaşte, preşedintele Emmanuel Macron a cerut prudenţă de toate părţile.

Si asta pentru că este posibil ca atacatorul să fi acţionat din cu totul alte motive după ce ieri, mai mulţi complici de-ai săi, au fost arestaţi într-un alt dosar.

În Franţa, atacatorul a ieşit din închisoare la finele lui 2015. De mai mulţi ani însă era ţinut sub observaţie pentru radicalizare. Direcţia generală pentru Securitate Internă ceruse ca tânărul să fie urmărit «activ», potrivit secretarului de stat din Ministerul de Interne, Laurent Nuñez. Din 2015, el fusese fişat S – este vorba de registrul cu persoanele ce pot aduce atingere singuranţei statului.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Laurent Nunez: "Este un individ cunoscut pentru multe fapte de drept comun, adică nu pentru terorism. A fost încarcerat de mai multe ori, ocazii în care am observat o radicalizare în practica religioasă. Nu a dat semne că ar trece vreodată la comiterea vreunui atac. El era urmărit doar din acest punct de vedere, la fel ca alţii ce se manifestau religios în închisoare. De aceea trebuie să fim foarte prudenţi – în acest moment nu putem vorbi despre o motivaţie teroristă."

În Germania, tânărul a fost condamnat de Tribunalul din Singen, în Baden Wurtemberg, pentru furt şi expulzat în 2017, după ce a efectuat pedeapsa.

Terorismul a lovit din nou teritoriul nostru, declara miercuri şeful Parchetului Antiterorist.

Marţi dimineaţă atacatorul trebuia să fie interpelat de jandarmi care, s-au deplasat la domiciliul său, în cadrul unei anchete de drept comun dar a scăpat arestării. Seara a deschis însă focul în mulţimea venită la Piaţa de Crăciun rănind 12 persoane dintre care 6 sunt în urgenţă absolută. Procurorul din Paris a anunţat două decese iar o alta persona este în moarte cerebrală.

Potrivit primarului din Strasbourg, o turistă din Thailanda se află printre victime şi un jurnalist italian.

Sute de forţe de ordine au fost mobilizate încă din primele momente. A fost instituit un blocaj la frontiere dar este posibil ca atacatorul să fi reuşit să părăsească teritoriul francez, după cum a menţionat secretarul de stat în Ministerul de Interne.

Tatăl, mama şi cei doi fraţi ai atacatorului au fost reţinuţi în acest caz, anunţă  surse apropiate de anchetă şi citate de France Presse. Ceva mai devreme procurorul Parchetului din Paris anunţase că patru persoane au fost reţinute în cazul atacului din Strasbourg.

Adunarea Naţională şi membrii guvernului au ţinut miercuri un moment de tăcere în memoria victimelor.

Între timp, clopotele celei mai mari catedrale din Strasbourg au bătut miercuri timp de 10 minute în memoria celor ucişi. Si Parlamentul European a ţinut un moment de tăcere pentru victimele atacului.

Franţa se află în urgenţă atentat, după cum a precizat în cursul nopţii ministrul de Interne, Christophe Castaner.

În Place Kléber, centrul nevralgic al oraşului, trecătorii au aprins candele şi au lăsat trandafiri.

Unul dintre trecatori se numeşte Jean-Yves: "Ne pregăteam de Crăciun şi sincer vă spun că nu ne gândeam la toate acestea. Dar odată ce s-a întâmplat, ne-am zis că da, am fi putut anticipa dacă ne gândim la tot ce înseamnă Strasbourg şi la faptul că în ultimii ani mai multe proiecte de atac au fost dejucate. Oraşul este un simbol puternic tocmai datorită pieţei de Crăciun, a catedralei de aici, este capitală a Europei datorită instituţiilor europene ce îşi au sediul aici. Cred că am uitat prea devreme toate acestea. În urma atacului am rămas blocat într-un cinema, la doi paşi de piaţă. Am fost puşi la adăpost imediat iar acum încercăm să repornim."

Franţa trăieşte sub o constantă ameninţare teroristă, din 2015, în urma atacurilor jihadiste soldate cu 246 de morţi.