Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încă o persoană rănită în atentatul din Strasbourg şi-a pierdut viaţa

un_politist_din_fortele_de_ordine_speciale_patruleaza_in_piata_de_craciun_din_strasbourg_13_decembrie_2018.jpg

Un politist din fortele de ordine speciale patruleaza în Piata de Craciun din Strasbourg, 13 decembrie 2018.
Un politist din fortele de ordine speciale patruleaza în Piata de Craciun din Strasbourg, 13 decembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Vincent Kessler

Încă o persoană rănită în atentatul din Strasbourg şi-a pierdut viaţa, vineri după-amiază. Este vorba de un jurnalist italian. Patru persoane au murit, una este în continuare în moarte cerebrală iar 11 au fost rănite în urma atacului de marţi seară comis de un tânăr de 29 de ani, ucis aseară de poliţie, la Strasbourg, după 48 de ore de căutări. În acest moment, patru răniţi sunt în continuare spitalizaţi.

Chérif Chekatt, autorul atacului din Piaţa de Crăciun de marţi seară, a fost găsit aseară pe o stradă din cartierul din care a crescut, în Strasbourg, în Neudorf. Trei poliţişti au încercat să îl oprească iar în schimbul de focuri Chérif Chekatt şi-a pierdut viaţa. El a fost identificat după amprente.

Chekatt a fost «un soldat» al grupării jihadiste Stat Islamic, a anunţat imediat agenţia de propagandă a organizaţiei Stat Islamic.

«O revendicare oportunistă» – a reacţionat, la rândul său ministrul francez de Interne, Christophe Castaner.  El a explicat că nimic nu indica faptul că Chérif Chekatt ar fi fost integrat într-o reţea.

Ce este cert: Chérif, la cei 29 de ani ai săi, fusese déjà condamnat de 27 de ori, petrecuse 4 ani din viaţă în spatele gratiilor, în Franţa, Germania şi în Elveţia. Era fişat S în Franţa iar administraţia penitenciară îl considera radicalizat religios.

Chiar dacă a fost omorât de poliţie, ancheta va continua pentru a se stabili dacă au existat complici ori coautori ai atacului din Piaţa de Crăciun.  Ïn acest moment se află în custodia poliţiei patru membri ai familiei lui Chérif Chekatt, reţinuţi imediat după atac, marţi noapte. De asemenea, trei cunoscuţi din anturajul apropiat.

Să nu uităm că Chérif Chekatt era pe punctul să fie arestat cu câteva ore înainte de atacul din Piaţa de Crăciun, poliţia îi percheziţionase domiciliul într-un alt dosar în care era anchetat pentru furt armat şi tentativă de omor. El nu a fost găsit acasă atunci dar apropiaţii săi, cu care acţionase în acest caz, au fost arestaţi. Din acest motiv este posibil ca el să fi acţionat ca urmare a acestor arestări.

Un frate de-al său este însă în mod particular în atenţia anchetatorilor. Acesta este şi el fişat S pentru radicalizare. A fost interpelat în Algeria, în baza unui mandat emis, după atacul de marţi, de secţiunea Antitero a Parchetului din Paris.

Piaţa de Crăciun a fost redeschisă vineri dimineaţă, în prezenţa ministrului de Interne, venit aici imediat după atac, marţi seară. El a mulţumit forţelor de ordine înainte de a întâlni comercianţii din această piaţă de Crăciun, una dintre cele mai mari din Europa care adună anual milioane de vizitatori şi care, a rămas închisă de marţi seară.

Forţe de ordine vor rămâne prezente aici, până pe 30 decembrie, ultima zi în care piaţa va fi deschisă în acest an. Securitatea a fost consolidată, de altfel,  în toate pieţele deschise în acest moment de-a lungul Franţei.

Odată ce s-a reuşit prinderea acestui criminal, protestatarii din mişcarea "Vestele galbene" si-au mentinut decizia de a protesta, în ciuda promisiunilor făcute de preşedintele Emmanuel Macron de creştere a salariului minim pe economie şi după ce a oferit şi o primă de Crăciun care a intrat chiar astăzi în conturile a 2,3 milioane de francezi.

Ministrul de Interne Christophe Castaner declara la deschiderea pieţei că « nu suportă ideea » că poliţiştii, aplaudaţi pentru că au reuşit prinderea atacatorului din Strasbourg, ar putea fi atacaţi de «vestele galbene».

Pentru sâmbătă, mişcarea « Vestele galbene » anunţă un nou protest în capitală şi în provincie iar poliţia susţine că s-a pregătit pentru cel mai rău scenariu posibil, pentru această a 5-a săptămână consecutivă de manifestaţii.  

Mai exact, 8.000 de poliţişti şi jandarmi sunt în alertă. Pentru Paris au fost pregătite 14 blindate. În total, în întreaga Franţă au fost desfasurate 89.000 de forte de ordine.

La precedentele manifestaţii s-au înregistrat numeroase pagube materiale şi au izbucnit violenţe după ce protestatarii au incendiat maşini şi magazine, au distrus obiective publice – printre care şi Arcul de Triumf din Paris care a fost vandalizat pe interior.

Ministrul sublinia că joi seară, în apropiere de Avignon, forţe de ordine au fost atacate de membri ai mişcării “Vestele galbene”. 80 de protestatari se aflau la un punct de taxare a autostrăzii, la Vedène, iar jandarmii au fost atacaţi cu dale. Ministrul de Interne susţine că alte 10 astfel de incidente au avut loc săptămâna aceasta.

Comercianţii au înregistrat mari pierderi în ultimele săptămâni – fie că le-au fost vandalizate magazinele, fie că au fost nevoiţi să menţină porţile închise de teama violenţelor ori pentru că multa lume nu s-a mai putut deplasa preá uşor din cauza blocajelor rutiere instituite de “Vestele galbene”.  Iar în Paris, transportul public va fi suspendat în zonele în care se derulează protestele.

Săptămâna trecută toate marile magazine din Paris au rămas închise, la fel şi cele situate în zonele sensibile ale capitalei, unde aveau loc manifestaţii. Pentru această săptămână, responsabilii anunţă că vor deschide magazinele dar că sunt pregătiţi să le închidă dacă manifestaţiile vor degenera şi să reinstaleze plăci de lemn pentru a proteja vitrinele. De fapt mulţi le-au păstrat şi vor să le menţină cel puţin până luni.