Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Epuizaţi, poliţiştii cer plata orelor suplimentare

sindicatele_politistilor_s-au_pregatit_pentru_miscarea_sociala_planificata_pentru_19_decembrie_2018.jpg

Sindicatele politistilor s-au pregatit pentru miscarea sociala planificata pentru 19 decembrie 2018.
Sindicatele politistilor s-au pregatit pentru miscarea sociala planificata pentru 19 decembrie 2018.
Image source: 
THIERRY ZOCCOLAN / AFP

În Franţa, poliţiştii protestează şi ei cerând plata multelor ore suplimentare lucrate şi nerecuperate până acum. După trei ore de negocieri, între trei sindicate ale poliţiştilor şi ministrul de Interne, Christophe Castaner, poliţiştii au decis să rămână mobilizaţi până la noi discuţii. Luni seara ei au lansat un apel la protest pentru ziua de miercuri.

Le Figaro se întreabă dacă după mişcarea Vestelor galbene vom asista la criza vestelor albastre.

Sindicatele au dat toate semnele că nu mai pot continua aşa, după mobilizarea «Vestelor galbene» şi a ameninţării teroriste intervenite brutal în cotidian odată cu atentatul de la Strasbourg soldat cu 5 morţi.

Sedii insalubre, lipsă de personal şi de aparatură iar lisa de revendicări continuă. Un punct sensibil fiind neplata orelor suplimentare.

Potrivit unui raport senatorial publicat în iunie 2018, stocul orelor suplimentare nerecuperate de către personalul din poliţia naţională şi, totodată, neplătite, era la finele lui 2017 de aproximativ 22 de milioane de ore, un nivel neatins până acum. Iar situaţia nu s-a ameliorat de atunci.

Yves Lefebvre, secretarul general al unuia dintre cele mai puternice sindicate de poliţie din Franţa  - Unité Police crede că s-a ajuns la 25 de milioane de ore suplimentare neplătite.

La aproximativ 12 euro cât costă ora suplimentară se ajunge la un cost de 300 de milioane de euro.

Calculul ministrului de Interne arată 275 de milioane de euro ce ar trebui achitate poliţiştilor. Rămâne de văzut unde va găsi suma necesară, spunea Christophe Castaner.

Pe fondul unui climat foarte tensionat în Franţa, poliţiştii nu pot beneficia de zile libere.  Între atentate, evacuarea «Vestelor galbene» din intersecţii şi misiunile zilnice, poliţiştii nu au când să recupereze orele suplimentare deoarece prezenţa pe teren ar fi una mult redusă, susţine Yves Lefebvre.

Acelaşi semnal este tras şi de Patrice Ribeiro – secretarul general al Synergie-Officiers – un alt important sindicat al poliţiştilor francezi. Acesta spune că tensiunea este foarte mare din 2015 încoace, poliţiştii sunt foarte solicitaţi şi nu au când să beneficieze de compensaţiile acordate ca urmare a numărului mare de ore lucrate.

O primă a fost déjà promisă de preşedintele Emmanuel Macron pentru forţele de ordine mobilizate pentru protestele «Vestelor galbene».

Un proiect de lege ce ar urma să fie aprobat până în ianuarie 2019, ar urma să oblige personalul, în funcţie de necesităţile serviciului în care se află, să recupereze orele suplimentare.

Sindicatele au anunţat că iau în calcul o mobilizare naţională pe 26 ianuarie dacă executivul va rămâne surd la revendicările lor.

Mobilizare lansata pe Facebook de Alliance Police Nationale - unul dintre cele mai puternice sindicate ale politistilor din Franta.
Mobilizare lansata pe Facebook de Alliance Police Nationale - unul dintre cele mai puternice sindicate ale politistilor din Franta.
Image source: 
Facebook Alliance Police Nationale