Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vestele galbene: Pagube de zeci de milioane de euro în sectorul rutier

Un protest al Vestelor galbene într-un punct de taxare a autostrazii, în La Barque, aproape de Marsilia, 9 decembrie 2018.

Un protest al Vestelor galbene într-un punct de taxare a autostrazii, în La Barque, aproape de Marsilia, 9 decembrie 2018.
Un protest al Vestelor galbene într-un punct de taxare a autostrazii, în La Barque, aproape de Marsilia, 9 decembrie 2018.
Image source: 
Sylvain Thomas, AFP

După săptămâni de proteste ale “Vestelor galbene” în Franţa, a venit şi ora facturilor ce ar trebui achitate pentru acoperirea pagubelor înregistrate în violenţele de stradă. Compania de autostrăzi Vinci a calculat o pagubă de zeci de milioane de euro. Societatea are în exploatare cea mai mare parte din autostrăzile din Sudul Franţei.

Costul mişcării «Vestele galbene» pentru sectorul rutier este déjà prezentat ca fiind unul excepţional.

Reamintim că protestul a pornit după ce a fost introdusă taxa pe carbon, ceea ce a determinat creşterea preţului la combustibil. Au fost blocate autostrăzi şi benzinării. Deşi taxa a fost anulată, lista de revendicări a crescut iar manifestaţiile au devenit şi mai violente. 

Statul va trebui să achite factura pagubelor produse anunţa recent ministrul Ecologiei, François de Rugy.  Este vorba de distrugerea punctelor de taxare a autostrăzilor, ceea ce a făcut ca şoferii să nu mai poată plăti şoseaua utilizată. Ori, pentru ca să evite aceste blocaje, şoferii au fost nevoiţi să utilizeze micile şosele dintre localităţi şi nu s-au mai folosit de autostrăzi.

Companiile care se ocupă de autostrăzile din nordul şi estul Franţei aşteaptă finalul protestelor pentru a face un bilanţ.

Asociaţia franceză a autostrăzilor anunţă că este nevoie de limitarea pagubelor şi revenirea activităţii la normal, înainte de a calcula ce sumă va trebui reinvestită pentru ca autostrăzile să poată fi folosite în bune condiţii, din nou.

Compania Vinci Autoroutes ceruse iniţial însă şoferilor să îşi achite facturile neplătite în timpul protestelor, după ce aparatele de taxare au fost distruse.

MInistra franceză a Transporturilor,  Elisabeth Borne i-a primit marţi seară pe reprezentanţii societăţilor care administrează autostrăzile, în mod particular afectaţi de criza declanşată de mişcarea «Vestele galbene».

Chiar înainte de a intra la discuţii, societatea Vinci a anunţat că, pe moment, renunţă la a mai cere şoferilor să achite facturile.

Ministra invitase aceste companii la discuţii pentru a se asigura că în acest week-end autostrăzile vor putea fi folosite. Este un sfârşit de săptămână în care mulţi francezi vor dori să utilizeze autostrăzile, dat fiind că ne aflăm cu câteva zile înainte de Crăciun.

Luni, Consiliul Naţional al Centrelor Comerciale a calculat, în primă fază, o pagubă de 2 miliarde de euro pentru comerţul francez, după cinci săptămâni de manifestaţii violente.

Iar şeful SNCF – compania franceză de cale ferată estimează o factură de mai multe zeci de milioane de euro pentru compania feroviară.