Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Emmanuel şi Brigitte Macron sărbătoresc Crăciunul prezidenţial la Gobelins

cuplul_prezidential_francez_brigitte_si_emmanuel_macron_la_palatul_elysee.jpg

Cuplul prezidential francez, Brigitte si Emmanuel Macron la Palatul Elysée.
Cuplul prezidential francez, Brigitte si Emmanuel Macron la Palatul Elysée.
Image source: 
REUTERS/Thibault Camus/Pool

Cuplul prezidenţial francez sărbătoreşte astăzi Crăciunul, la Manufacture des Gobelins, ca în fiecare an cu copiii personalului din administraţia prezidenţială şi cu mai multe asociaţii. În mod tradiţional, petrecerea are loc în saloanele Palatului Elysée dar, anul acesta sărbătoarea a fost mutată deoarece o bună parte din Palat se află în renovare.

Copiii vor profita de micile prăjituri pregătite pentru ei şi de un spectacol organizat la Manufacture des Gobelins.

În afara copiilor celor 800 de colaboratori ai Elysée, au mai fost invitaţi copiii poliţiştilor, jandarmilor, pompierilor şi militarilor ce şi-au pierdut viaţa ori au fost grav răniţi anul acesta. Totodată, copii cu boli rare.

Sala de festivităţi precum şi alte saloane din Palatul Elysée sunt în renovare până la mijlocul lui ianuarie 2019. Lucrările ce au loc au fost evaluate la 500.000 de euro care ar trebui să fie finanţate, o parte, din vânzarea de produse ce poartă emblema Elysée.

Palatul Elyséé are 300 de ani, atenţionază administraţia prezidenţială pe site-ul de internet care găzduieşte buticul Palatului Elysée. Iar menţinerea în viaţă a acestui patrimoniu presupune şi renovarea lui, se adaugă, ca o precizare după ce mulţi au fost cei care au criticat costurile importante ale acestor renovări.

Motiv pentru care banii încasaţi din vânzarea obiectelor, hainelor, accesoriilor comercializate în acest butic, sunt investiţi în lucrările de renovare.

Am accesat aşadar acest site pentru a descoperi obiectele ce poartă semnătura casei prezidenţiale.  Preţurile sunt cuprinse între 19 euro – pentru o geantă din pânză pe care scrie “Preşedinte” şi, urcă până la 169 de euro – pentru un ceas ce poate fi zărit uneori la mâna preşedintelui Emmanuel Macron. Este un ceas ce a fost creat iniţial în 1957 de o casă franceză iar versiunea recreată acum dispune de o brăţară în culorile steagului Franţei.

O geanta din panza vânduta de administratia prezidentiala franceza pentru a finanta lucrarile de renovare a Palatului Elysée.
O geanta din panza vânduta de administratia prezidentiala franceza pentru a finanta lucrarile de renovare a Palatului Elysée.
Image source: 
boutique.elysee.fr

În acelaşi butic prezidenţial poate fi găsită la vânzare o bluză, pentru copii, pe care a fost scrisă una din expresiile franceze utilizate de mai mulţi preşedinţi francezi: «Poudre de perlimpinpin». De fapt, expresia are un echivalent românesc foarte bun: «praf în ochi».

Jacques Chirac a utilizat-o în 1979 în timpul unui discurs pronunţat la o petrecere a RPR - Rassemblement pour la République, un partid politic de dreapta,  înfiinţat în 1976 şi dispărut în 2002, susţinător al ideilor lui Charles de Gaulle. Criticând ideile europene promovate atunci de un alt partid care între timp a dispărut – L’Union pour la démocratie française (UDF), viitorul preşedinte al Franţei, Jacques Chirac atenţiona: «să nu credem că Europa este un fel de "poudre de perlimpinpin/ vreun praf magic", ce vine în ajutorul guvernelor rămase fără idei ».

Însă, revenind în istoria recentă, pe 3 mai 2017, în timpul dezbaterii televizate dintre cele două tururi de scrutin prezidenţial, Emmanuel Macron a utilizat această expresie pentru a califica propunerea contracandidatei Marine Le Pen de a expulza toate persoanele care se află în registrul persoanelor ce pot aduce atingere siguranţei statului – celebrul fişier S, şi, de a închide frontierele pentru a combate astfel terorismul. Emmanuel Macron spunea în timpul intervenţiei televizate că «există state, numeroase din păcate, care nu sunt în Schengen şi care au fost lovite de terorism. Ceea ce propuneţi este, ca de obicei, «poudre de perlimpinpin / praf în ochi ».

Tricou ce contine o celebra expresie franceza 'Poudre de Perlimpinpin' si vândut în magazinul Palatului Elysée
Tricou ce contine o celebra expresie franceza 'Poudre de Perlimpinpin' si vândut în magazinul Palatului Elysée
Image source: 
boutique.elysee.fr