Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: Proiectul Italiei de buget pentru 2019 validat de Bruxelles

italia_evita_sa_fie_sanctionata_de_comisia_europeana_dar_proiectul_de_buget_ramane_preocupant_declara_valdis_dombrovskis_vice-presedintele_comisiei_europene_responsabil_pentru_zona_euro_si_dialog_social.jpg

Italia evita sa fie sanctionata de Comisia Europeana dar proiectul de buget ramâne preocupant, declara Valdis Dombrovskis, vice-presedintele Comisiei Europene responsabil pentru zona euro si Dialog Social.
Italia evita sa fie sanctionata de Comisia Europeana dar proiectul de buget ramâne preocupant, declara Valdis Dombrovskis, vice-presedintele Comisiei Europene responsabil pentru zona euro si Dialog Social.
Image source: 
REUTERS/Francois Lenoir

Roma şi Bruxelles au găsit în sfârşit punctul comun în ceea ce priveşte proiectul de buget pentru 2019. Finanţarea măsurilor guvernului Italian era în centrul disputei izbucnite de săptămâni bune.   

Acordul pe bugetul italian pentru anul viitor nu înseamnă un pas înapoi în raport cu ambiţiile guvernamentale, explică premierul Giuseppe Conte. El permite Italiei să evite, pentru moment, să fie sancţionată de către Comisia Europeană.

Acordul a fost obţinut fără să dăm deloc înapoi de la obiectivele fixate după alegerile legislative din martie, a declarat şeful Consiliului de Miniştri în discursul său în faţa senatorilor, adăugând că a ales soluţia bună pentru italieni şi satisfăcătoare pentru Europa.

Acordul prevede economii bugetare de aproape 10 miliarde de euro prin amânarea intrării în vigoare a două principale măsuri guvernamentale: reforma pensiilor – dorită de vice-premierul Matteo Salvini - şi crearea unui venit minim universal, în favoarea celor defavorizaţi, proiect susţinut de Luigi Di Maio, celălalt vice-premier italian.

Aceste două măsuri ale guvernului italian vor fi lansate în termene stabilite deja, dar fără să fie anunţat un calendar precis.

Textul decis miercuri are la bază un deficit public de 2,04 din Produsul Intern Brut comparativ cu 2,4% cât fusese prevăzut iniţial în proiectul pentru 2019, cu o creştere de 1% şi nu de 1,5% estimat iniţial.

Toate acestea ar trebui să împiedice creşterea datoriei publice, care se situează la 130% din Produsul Intern Brut. Este una din cele mai mari din zona euro.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru Afaceri Economice spune că a fost evitată deschiderea procedurii de deficit excesiv împotriva Italiei« Ne-a luat ceva timp. Am investit multă energie dar în final, cred că interesul general, cel al Uniunii Europene, al zonei euro şi cel al Italiei ..au triumfat.  Reuşim astfel să evităm deschiderea unei proceduri de déficit excesiv împotriva Italiei.”

Vice-premierul Matteo Salvini s-a felicitat pentru că Italia a reuşit să evite să fie sancţionată de Comisia Europeană. Iar Luigi Di Maio i-a mulţumit lui Giuseppe Conte pentru că nu a trădat italienii.

Proiectul iniţial de buget pe 2019 al Italiei prevedea un deficit bugetar de 2,4% din PIB iar Comisia l-a respins la fínele lui octombrie pe motiv că nu respectă regulile bugetare europene.

Comisia Europeană are, teoretic până în februarie, posibilitatea de a declanşa procedura de déficit excesiv, în cazul în care bugetul revizat nu va fi adoptat în ianuarie.

Comisia a încercat totodată să nu dea multe argumente «anti-Bruxelles » unui guvern populist care promovează un sentiment anti-european cetăţenilor săi, comentează publicaţia Le Monde.