Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania vrea să recruteze din afara UE

pentru_patronii_germani_primirea_migrantilor_ar_putea_rezolva_problema_lipsei_fortei_de_munca.jpg

Pentru patronii germani, primirea migrantilor ar putea rezolva problema lipsei fortei de munca.
Pentru patronii germani, primirea migrantilor ar putea rezolva problema lipsei fortei de munca.
Image source: 
Maja Hiti, AFP

Germania vrea să dea undă verde recrutărilor din afara Uniunii Europene pentru a face faţă penuriei de forţă de muncă şi pe fondul îmbătrânirii populaţiei. În acelaşi timp a blocat investiţiile străine în companiile locale, mai ales cele din sectoare strategice.

Avem nevoie de mână de lucru din diverse state – din afara Germaniei şi a Uniunii Euopene, pentru a asigura locurile de muncă vacante, a precizat ministrul de Interne, conservatorul Horst Seehofer, la ieşirea din Consiliul de Miniştri.

Dezbaterea politică este agitată dat fiind că în acelaşi timp, este analizat primul proiect de lege privind imigraţia.

În mai multe sectoare ale economiei germane se înregistrează o lipsă de muncitori.

Proiectul prevede că persoanele originare din ţări situate în afara Uniunii Europene, calificate, pot obţine un permis de şedere cu o durată de 6 luni, timp în care vor trebui să îşi găsească de muncă. Dacă vor găsi, permisul va fi automat extins. În cele şase luni, ele nu au dreptul la ajutoare sociale şi vor trebui să se descurce pe cont propriu.

Germania intenţionază să recruteze în sectoare importante – informatică, tehnologia informaţiei, în industria hotelieră şi pentru îngrijirea bătrânilor. O lipsă acută de personal se înregistrează în societăţile mici şi mijlocii. Potrivit experţilor de la Agenţia Federală de Muncă, Germania va trebui să angajeze, anual, în medie, până în anul 2050, 400.000 de muncitori din afara statelor Uniunii Europene.

Patronatele au cerut deseori ca această migraţie să fie facilitată. Dreapta conservatoare le-a tot răspuns că o astfel de lege ar putea provoca sosirea unui nou val de migranţi, după cei 1 milion înregistraţi în 2015 şi 2016, care au redesenat peisajul politic german pe fondul îngrijorărilor exprimate de o parte a populaţiei.  

Aproape 15% din populaţia Germaniei este născută în afara ţării, potrivit ONU.

În altă ordine de idei, Germania a decis înăsprirea controlului asupra investiţiilor străine, din afara Europei, în sectoarele strategice.

Un decret care a fost adoptat miercuri de guvernul Angelei Merkel scade limita unui capital strain la 10% într-o societate, comparativ cu 25% cât a fost posibil din 2004 şi până acum.

Ministrul Economiei a precizat că vrea să urmărească îndeaproape investiţiile în societăţi strategice: apărare, telecomunicaţii, energie, apă potabilă şi media.