Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Donald Trump începe retragerea trupelor americane

organizatia_jihadista_stat_islamic_a_fost_invinsa_-presedintele_donald_trump_ia_in_calcul_retragerea_trupelor_americane_din_siria.jpg

Organizatia jihadista Stat Islamic a fost învinsa: Presedintele Donald Trump ia în calcul retragerea trupelor americane din Siria.
Organizatia jihadista Stat Islamic a fost învinsa: Presedintele Donald Trump ia în calcul retragerea trupelor americane din Siria.
Image source: 
Rodi Said, Reuters (archives)

«Am învins organizaţia Stat Islamic în Siria» a scris preşedintele Donald Trump într-un tweet. Liderul de la Casa Albă a ordonat retragerea trupelor americane din Siria.

Casa Albă anunţă întoarcerea militarilor americani acasă.

«Această victorie asupra organizaţiei Stat Islamic în Siria nu înseamnă sfârşitul campaniei (de eradicare a terorismului, n.r.). Am început să aducem trupele americane acasă pentru a trece la etapa următoare », a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe într-un comunicat.

Un reprezentant al administraţiei prezidenţiale a precizat că cei 2.000 de militari ce fac parte din contingetul american din Siria, vor fi repatriaţi într-un interval de până la 100 de zile.  

Într-un comunicat publicat două ore după tweet-ul lui Donald Trump, Pentagonul a afirmat: «coaliţia a eliberat teritorile ce erau în mâinile jihadiştilor dar campania împotriva grupării Stat Islamic nu s-a finalizat» şi foloseşte aceeaşi expresie utilizată de Casa Albă: «tranziţie spre faza următoare».

Pentru influentul senator republican Lindsey Graham “jihadiştii de la gruparea Stat Islamic nu au fost învinşi nici în Siria, nici în Irak şi nici în Afganistan. Iar retragerea forţelor americane ar fi o eroare monumentală» şi ar impulsiona revenirea jihadiştilor, scrie senatorul pe Twitter.

El a adăugat că retragerea americană ar fi o mare victorie pentru teroriştii din organizaţia Stat Islamic, pentru Iran, pentru Bachar al Assad şi pentru Rusia.

Retragerea americană ar fi o victorie pentru Iran consideră şi Andrew Tabler, specialist în Siria la Washington Institute for Near East Policy, deoarece i-ar permite să îşi extindă influenţa.

Ministrul rus de Externe, estimează că retragerea americană deschide perspectiva reglementării politice a conflictului sirian.

La Londra, Tobias Ellwood, secretar de stat pentru Apărare consideră că Donald Trump se înşeală crezând că gruparea Stat Islamic a fost învinsă: “ea se exprimă prin alte forme de extremism iar ameninţarea există în continuare”.

Soldaţii americani din Siria fac parte din unităţile speciale care susţineau Forţele Democratice Siriene, o alianţă de combatanţi kurzi şi arabi ce lupta împotriva grupării Stat Islamic.  Prezenţa lor a permis ca în ultimii ani, organizaţia jihadistă Stat Islamic să piardă din teritoriile controlate în Siria.