Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moscova: Putin acuză Washington că amplifică riscul izbucnirii unui război nuclear

presedintele_rus_vladimir_putin.jpg

Presedintele rus Vladimir Putin.
Presedintele rus Vladimir Putin.
Image source: 
Pavel Golovkin, AFP

Vladimir Putin a acuzat joi Statele Unite că amplifică riscul izbucnirii unui război nuclear prin ameninţarea că se vor retrage din Tratatul privind armele nucleare, semnat între Washington şi Moscova în 1987. Preşedintele american Donald Trump a anunţat la finele lui octombrie că Statele Unite se vor retrage din acord, acuzând Moscova că nu îl respectă. Retragerea ar avea consecinţe imprevizibile, a declarat Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a susţinut joi a 14-a conferinţă de presă anuală, în faţa a 1.700 de jurnalişti veniţi de pe cinci continente.

Întrebat despre sancţiunile occidentale împotriva Rusiei, existente din 2014, ca urmare a anexării Crimeei, Vladimir Putin a răspuns că ele intervin ca urmare a «creşterii puterii de influenţă a Rusiei».

Si a mers pe aceeaşi logică şi când a vorbit despre scandalurile de spionaj – în special otrăvirea în Marea Britanie a fostului agent dublu Serghei Skripal. “Dacă nu era acest spion ar fi fost inventat altceva iar obiectivul este simplu: frânarea dezvoltării Rusiei, văzute ca un posibil concurent”, a declarat Vladimir Putin.

Dar liderul de la Kremlin se confruntă cu o creştere a celor nemulţumiţi chiar la el în ţară pe fondul unor impopulare reforme: cea a pensiilor spre exemplu.

Preşedintele şi-a început conferinţa de presă atacând chestiunile economice şi a prezentat lista principalilor indicatori economici ai ţării pentru a da asigurări că Rusia are toate mijloacele pentru a se situa între primele cinci economii mondiale. Rusia este a 12-a economie mondială, conform clasamentului Băncii Mondiale. Vladimir Putin susţine că Rusia a înregistrat o creştere de 1,7% în ultimele 10 luni şi prevede o creştere de 1,8% pentru întreg ansamblul acestui an.

Vladmir Putin a fost reales pentru un al patrulea mandat cu 77% din voturi, în martie, iar cota sa de popularitate este în prezent sub 50%.

Rusia a cunoscut o recesiune între 2015 şi 2016, pe fondul scăderii preţului la petrol şi a sancţiunilor occidentale impuse pe fondul crizei ucrainiene. Ïntre timp, şi-a regăsit creşterea chiar dacă este una modestă , comentează France Presse.

Vladimir Putin s-a declarat “în general” satisfăcut de munca premierului Dimitri Medvedev, căruia îi încredinţase sarcina de se ocupa de reforma pensiilor.

În privinţa scandalului de dopaj în sport, Vladimir Putin a recunoscut că problema a existat dar a negat că autorităţile ar fi fost implicate. El speră ca politizarea problemei dopajului să “dispară”.

Pe plan internaţional, Vladimir Putin a atenţionat asupra  “prăbuşirii unui sistem internaţional de control al armelor” după intenţia americană de retragere din tratatul privind armele nucleare. Tratatul fusese încheiat cu Rusia în anii '80. Preşedintele Donald Trump a acuzat Moscova că nu mai respectă acest acord semnat de preşedinţii Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov spre sfârşitul războiului rece.

În schimb, Vladimir Putin consideră “justă” decizia Casei Albe de retragere a trupelor americane din Siria. “Donald Trump are dreptate” crede Putin, referindu-se la ceea ce preşedintele american spunea, că organizaţia jihadistă Stat Islamic a fost învinsă. Dar, atenţionază Putin, «există riscul infliltrării de terorişti în regiunile vecine».  

Liderul de la Kremlin a evocat şi recentul scandal cu Ucraina. La finele lui noiembrie, gărzile de coastă ruse au capturat trei nave militare ucrainiene şi echipajele lor, în largul Crimeei. A fost prima confruntare armată între cele două. După incident, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a instaurat legea marţială în mai multe regiuni de frontieră iar preşedintele american a anulat întâlnirea sa cu Vladimir Putin prevăzută în deschiderea summitului G20 din Argentina. De partea sa, Rusia a denunţat de mai multe ori o «provocare» ucraineană, ceea ce Putin a reafirmat şi în această conferinţă de presă, adăugând că «poate» ea are drept scop creşterea popularităţii lui Petro Poroşenko, înainte de alegerile prezidenţiale ucrainiene din martie 2019.

O altă întrebare, venită din partea unei jurnaliste de la Wall Street Journal: dacă preşedintele rus ar dori să conducă lumea. Vladimir Putin i-a răspuns, râzând, că «ştie unde se află acest stat-major de unde se încearcă să fie dirijată lumea iar el nu se află la Moscova ». Si a adăugat : «acuzaţiile că Rusia încearcă să conducă lumea sunt un clişeu occidental ».

Ca în fiecare an, jurnaliştii veniţi din toate colţurile lumii au încercat să atragă atenţia preşedintelui rus. Anul acesta, doi dintre jurnalişti s-au îmbrăcat cu veste galbene iar pe o pancartă au scris «Parisul ne aşteaptă».

Organizatorii au cerut jurnaliştilor să nu îşi agite pancartele - ce purtau mesaje haioase, absurde ori provocatoare, aşa cum fac de obicei pentru a atrage atenţia preşedintelui rus, relatează France Presse. Mai bine de 1.700 de jurnalişti au fost acreditaţi pentru această mare conferinţă de presă tradiţională, a 14-a a preşedintelui rus de la venirea sa la putere, în 2.000.

Prima conferinţă a avut loc în 2001 şi a durat 1h30 iar cea din 2017 s-a terminat după 3h40, timp în care Vladimir Putin a răspuns la 73 de întrebări. Conferinţa de presă din 2018 a durat 3h43 de minute. Preşedintele a răspuns la 68 de întrebări adresate de 53 de jurnalişti.