Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministra franceză a Armatelor salută decizia lui Jim Mattis de a părăsi echipa Trump

aflat_in_dezacord_cu_presedintele_american_donald_trump_secretarul_apararii_jim_mattis_demisioneaza.jpg

Aflat în dezacord cu presedintele american Donald Trump, secretarul Apararii Jim Mattis demisioneaza.
Aflat în dezacord cu presedintele american Donald Trump, secretarul Apararii Jim Mattis demisioneaza.
Image source: 
Brendan Smialowski, AFP

Anunţul demisiei lui Jim Mattis, secretarul american al Apărării nu a mai surprins pe nimeni, observă cotidianul francez Le Monde. Si explică: din ianuarie 2017, moment în care liderul de la Casa Albă şi-a preluat mandatul şi până în prezent, 45 de responsabili au ieşit din echipa preşedintelui.

Anunţul vine la două zile după ce preşedintele american Donald Trump a ordonat retragerea imediată a celor 2.000 de militari americani prezenţi în Siria iar presa americană scrie că s-ar pregăti să reducă la jumătate efectivele americane din Afganistan.

Jim Mattis nu va mai ocupa postul de Secretar al Apărării din februarie anul viitor iar demisia sa, anunţată printr-un tweeter de Donald Trump nu a surprins căci au existat numeroase divergenţe între cei doi.

În scrisoarea de demisie, generalul Mattis îi spune preşedintelui Donald Trump că merită un secretar al Apărării cu vederi mai apropiate de ale sale.

Seful Pentagonului spune că Statele Unite trebuie să îşi respecte aliaţii, o critică spre politicile izolaţioniste promovate de Donald Trump.

Jim Mattis a explicat în scrisoarea de demisie că, este de părere că Statele Unite ar trebui să adopte o poziţie fermă şi fără ambiguitate în faţa unor ţări ale căror interese strategice vin în contradicţie cu cele promovate de Washington, referindu-se la Rusia şi la China.

Demisia a fost primită cu tristeţe printre deputaţi, atât printre republicani cât şi printre democraţi.

Seful republicanilor din Senat a declarat că împărtăşeşte ideea lui Jim Mattis în privinţa Rusiei şi asupra importanţei alianţelor internaţionale.

Iar un democrat din Comisia senatorială de Externe spune că plecarea lui Jim Mattis constituie o pierdere importantă. Senatorul este de părere că demisia arată că programul de politică externă a preşedintelui Donald Trump a eşuat şi va cădea în haos.

Jim Mattis, la fel ca şi alţi consilieri pentru securitate naţională de la Casa Albă s-au opus retragerii trupelor americane din Siria. Numeroşi parlamentari şi-au exprimat îngrijorarea şi i-au cerut preşedintelui să revadă decizia.

Seful Pentagonului pleda pentru menţinerea unei puternice prezenţe militare în Afganistan pentru a constânge talibanii să se aşeze la masa negocierilor cu guvernul afgan.

Ministra franceză a Armatelor, Florence Parly, a salutat decizia lui Jim Mattis şi a subliniat importanţa muncii duse împreună în Siria. Ministra a repetat că Franţa nu împărtăşeşte opinia lui Donald Trump conform căreia gruparea jihadistă Stat Islamic a fost eradicată în Siria. Retragerea americană ar putea permite acestor jihadişti să recâştige teren, a precizat responsabilul francez.

Si reprezentanţii NATO au salutat munca dusă de Jim Mattis subliniind contribuţia lui la menţinerea Alianţei Atlantice.

De când a preluat mandatul, preşedintele a destituit sau a aprobat demisia a nu mai puţin de 45 de funcţionari din administraţia sa, numiţi de el sau de predecesorii săi.

Sapte membri ai guvernului au plecat ca urmare a dezvăluirilor privind utilizarea fondurilor publice în scop personal, apoi – pe fondul dezacordurilor politice a plecat fostul secretar de stat Rex Tillerson  în timp ce 28 de persoane din cercul de consilieri de la Casa Albă  s-au retras ori au fost rugaţi să o facă.

Agenţia Reuters scrie că între iulie 2017 şi iunie 2018, mai bine de jumătate - 56 % dintre înalţii responsabili politici au plecat de pe posturi, comparativ cu 13% într-o perioadă comparabilă din mandatul Obama.