Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tsunami Indonezia: Sute de morţi şi mii de răniţi

un_barbat_poate_fi_vazut_langa_ceea_ce_a_mai_ramas_din_casa_sa_lovita_de_tsunami_pandeglang_indonezia_24_decembrie_2018.jpg

Un barbat poate fi vazut lânga ceea ce a mai ramas din casa sa, lovita de tsunami, Pandeglang, Indonezia, 24 decembrie 2018.
Un barbat poate fi vazut lânga ceea ce a mai ramas din casa sa, lovita de tsunami, Pandeglang, Indonezia, 24 decembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Jorge Silva

În Indonezia, creşte numărul celor care şi-au pierdut viaţa în tsunami-ul provocat de erupţia unui vulcan. 373 de persoane au murit iar echipele de salvare caută eventuali supravieţuitori. Mai bine de o mie de oameni au fost răniţi. Preşedintele Indoneziei, Joko Widodo s-a deplasat luni în zonele afectate.

UPDATE 14h20: Purtătorul de cuvânt al Agenţiei de gestionare a catastrofelor anunţă un nou bilanţ al victimelor:  373 de morţi şi 1.459 de răniţi iar 128 de persoane sunt dispărute.

Echipele de salvare continuă să caute sub dărâmături pentru a găsi eventual supravieţuitori.

 

Vulcanul Anak Krakatoa (în traducere “Copilul lui Krakatoa”) a început să erupă sâmbătă seara, cu 24 de minute înainte ca tsunamiul să lovească coastele indoneziene. Vulcanul arunca cenuşă de mai multe luni.  Sute de locuinţe, magazine, hoteluri au fost distruse de tsunamiul survenit într-un timp extrem de scurt, fără aproape ca alerta să poată fi dată. Totuşi, mii de oameni au reuşit să se refugieze pe înălţimile din jur.

Autorităţile au alertat locuitorii şi turiştii din apropierea insulei Sonde să nu se apropie de plaje deoarece până miercuri există în vigoare o alertă de maree puternică.

Locuitorii din zonele afectate susţin că nu au avut niciun semn care să fi indicat catastrofa – un seism, spre exemplu, până când au observat valuri de doi.. trei metri înălţime care se apropiau de ţărm.

Ministrul pentru Lucrări Publice a precizat că operaţiunile de salvare continuă dar că ele se vor sista «la primul semn de maree puternică».

Directorul Agenţiei Meteo Naţionale a precizat că erupţia a provocat o alunecare importantă de teren către ocean care a declanşat tsunamiul.

Oamenii de ştiinţă au urmărit imagini sursprinse de un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene şi au descoperit că o parte importantă din partea de sud a insulei vulcanice s-a prăbuşit în apă,cu puţin timp înainte de tsunami.

O alunecare de teren submarin este ipoteza care primează, explică un seismolog de la un Institut de Stiinţă din Wellington, Sam Taylor Offord: «când pământul alunecă spre ocean, acest lucru provoacă o deplasare pe verticală a oceanului ».

Sute de soldaţi şi voluntari sunt implicaţi în operaţiunile de găsire a eventualilor supravieţuitori.

Insula Krakatoa a dispărut într-o erupţie vulcanică produsă în 1883 iar noua insulă-vulcan – Anak Krakatoa, a apărut în 1927 şi a tot crescut de atunci.

Pe 26 decembrie 2004, un seism cu o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter a provocat un tsunami care a ucis 226.000 de persoane, de-a lungul Oceanului Indian, dintre care 126.000 în Indonezia.