Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israel: Alegeri legislative anticipate în aprilie 2019

Premierul Israelului se arată optimist în privinţa rezultatelor scrutinului din aprilie 2019.

Alegeri legislative anticipate vor avea loc în Israel în aprilie viitor, anunţă pe Twitter purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu, la ieşirea dintr-o reuniune a membrilor coaliţiei aflate la putere.În mod normal, scrutinul urma să aibă loc, în noiembrie anul viitor.

“Liderii coaliţiei au decis în unanimitate să dizolve Parlamentul iar noi alegeri să fie organizate la începutul lui aprilie 2019”, anunţă purtătorul de cuvânt.

Decizia de dizolvare a Parlamentului a fost luată «dintr-un spirit de responsabilitate în materie bugetară » şi «în interesul naţiunii », a adăugat purtătorul de cuvânt, în numele tuturor formaţiunilor din coaliţie.

Decizia este posibil să fi fost luată şi pe fondul dezacordurilor pe un proiect de lege privind recrutările în serviciul militar, mai exact asupra acordării unei excepţii pentru evreii ultra-ortodocşi.

Ultra-ortodocşii sunt scutiţi în mod normal de serviciul militar pe baza înţelegerii că este mai potrivit ca aceştia să se dedice studiilor la seminar. Curtea Supremă a fixat 15 ianuarie ca dată limită pentru adoptarea acestei legi. Deja adoptarea ei a fost reportată de două ori. Două partide religioase din majoritate nu sunt de acord cu această lege.

Coaliţia de guvernare condusă de şeful Likud, formaţiune de dreapta, nu mai deţine decât un singur loc în Knesset, de la plecarea, luna trecută, a ultra-naţionalistului Avigdor Lieberman.

Fostul ministru al Apărării, Lieberman a demisionat la doar câteva ore după ce a fost încheiat un acord de încetare a focului cu grupări palestiniene Hamas din Fâşia Gaza, un acord denunţat de fostul responsabil. El a cerut imediat organizarea de alegeri anticipate şi şi-a exprimat dezacordul faţă de politica de securitate a premierului Benjamin Netanyahu. Liberman l-a acuzat pe şeful guvernului că dă dovadă de slăbiciune în faţa teroriştilor, căci ceruse o operaţiune militară de anvergură împotriva Hamas, mişcarea islamică ce controlează Fâşia Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, aflat la şefia unui guvern considerat drept cel mai de dreapta din istoria ţării sale, anunţă că “actuala coaliţie va constitui inima viitoarei coaliţii”.

Benjamin Netanyahu a detaliat reuşitele coaliţiei din ultimii patru ani şi s-a arătat optimist asupra rezultatelor viitorului scrutin.

Se arată optimist în privinţa rezultatelor scrutinului din aprilie 2019.

Între timp, premierul Benjamin Netanyahu riscă să fie inculpat pentru corupţie, în trei dosare diferite. Procurorul general Avishai Mandeblit susţine că va lua o decizie finală asupra acestor dosare, în 2019.