Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vladimir Putin: Rusia are o nouă armă strategică

putin.jpg

Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat direct Bucureştiul şi Varşovia după ce americanii au testat cu succes lansarea unei rachete ofensive dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat direct Bucureştiul şi Varşovia după ce americanii au testat cu succes lansarea unei rachete ofensive dintr-un sistem asemănător celui de la Deveselu.
Image source: 
Ivan Sekretarev, AFP

Preşedintele Vladimir Putin anunţă în a doua zi de Crăciun că a testat o nouă rachetă hipersonică nucleară şi a salutat « noua armă strategică » ce intră în arsenalul Rusiei.O reuniune guvernamentală a avut loc la Moscova iar Vladimir Putin a vorbit despre un eveniment important pentru forţele armate ruse.

În martie, liderul de la Kremlin vorbea, cu mândrie, despre noua generaţie de arme ruseşti, evocând «rachete invincibile». Menţiona în special motoare hipersonice capabile să atingă până la de 20 de ori viteza sunetului şi care pot sparge sistemele de apărare anti-rachetă.

Potrivit serviciului de presă de la Kremlin, preşedintele rus s-a aflat miercuri într-un centru militar din capitală pentru a coordona tirul cu rachetă hipersonică.

Plecată din sudul Rusiei, racheta şi-a atins ţinta aflată la 4.000 de km distanţă, în Extremul Orient.

“Sub instrucţiunile mele, minstrul Apărării a pregătit şi efectuat testul final. Succesul este complet", a explicat Vladimir Putin în timpul unei întâlniri cu membrii guvernului.

Declaraţia intervine după anunţul din octombrie a liderului american, Donald Trump privind intenţia sa de a se retrage din tratatul  forţelor nucleare intermediare.

Liderul rus a avertizat că în cazul unei retrageri americane, Moscova va relua fabricarea de armament interzis prin acest tratat încheiat în 1987 între URSS şi Washington.

Presedintele Donald Trump a acuzat Rusia ca a încălcat acest Tratat, în timp ce Vladimir Putin a declarat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.