Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vestele galbene: 43.000 de cereri de şomaj depuse de companii din cauza crizei

un_magazin_cu_articole_de_golf_vandalizat_in_protestul_vestelor_galbene_9_decembrie_2018.jpg

Un magazin cu articole de golf vandalizat în protestul Vestelor galbene, 9 decembrie 2018.
Un magazin cu articole de golf vandalizat în protestul Vestelor galbene, 9 decembrie 2018.
Image source: 
Paris (AFP)

În Franţa, după şase săptămâni de manifestaţii, diversele sectoare ale economiei încep să traseze un prim bilanţ de activitate, după mobilizarea “Vestelor galbene”. Factura se anunţă extrem de grea atât pentru companii cât şi în plan social.

Ministerul Economiei anunţă că mai bine de 43.000 de cereri de activitate parţială ori şomaj tehnic au fost depuse de diverse societăţi, în special de cele din comerţ, hotelerie ori restaurante, ca urmare a crizei declanşate de protestatari. Statul va trebui să deblocheze pentru aceştia 28 de milioane de euro.

Comerţul a fost puternic afectat de protestele «Vestelor galbene»  astfel că în plin sezon al cumpărăturilor de Crăciun, cifra de afaceri a scăzut cu 25%.

Alianţa pentru Comerţ anunţa, la începutul lui decembrie, că în fiecare sâmbătă în care au avut loc manifestaţii, s-a înregistrat un minus de câteva zeci de milioane de euro. Iar Consiliul Naţional al Centrelor Comerciale vorbea de o pierdere estimată la 2 miliarde de euro, la mijlocul lui decembrie.

Reamintim, membrii mişcării “Vestele galbene” au început să protesteze în noiembrie pentru a cere eliminarea taxei pe carbon. Taxa a fost anulată dar între timp, lista de revendicări a tot crescut direct proporţional cu pagubele înregistrate în urma violenţelor de stradă – magazine, monumente, maşini vandalizate, transportul public suspendat şi şosele blocate.

Potrivit unui studiu publicat de Crăciun, după cinci săptămâni de mobilizare a «Vestelor galbene» , marea distribuţie a pierdut 160 de milioane de euro comparativ cu ceea ce a încasat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Per ansamblu, protestatarii au reuşit pariul de a frâna economia franceză. Banca Centrală franceză anunţă o scădere cu 0,2% a nivelului de creştere a Produsului Intern Brut, pentru acest ultim semestru din an, impactul mişcării «Vestelor galbene» fiind resimţit în majoritatea sectoarelor economiei.

Iar anularea taxei pe carbon reprezintă un minus de 4 miliarde de euro în bugetul pe 2019 ceea ce va afecta deficitul public pentru anul viitor.

Banca Naţională se aşteaptă în continuare ca domenii cheie ale ţării să aibă de suferit – nu doar comerţul dar şi turismul şi restaurantele. Grupul Lanţurilor Hoteliere din Franţa anunţă o scădere cu peste 5% a rezervărilor aeriene în noiembrie şi cu 10% în decembrie. Pentru ultima săptămână din an, cea care aduce încasări importante pentru hotelieri, 30% din rezervări au fost anulate.