Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump: Trupele americane rămân în Irak

presedintele_american_donald_trump_la_baza_aeriana_al-asad_din_irak_26_decembrie_2018.jpg

Presedintele american Donald Trump la baza aeriana Al-Asad din Irak, 26 decembrie 2018.
Presedintele american Donald Trump la baza aeriana Al-Asad din Irak, 26 decembrie 2018.
Image source: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Preşedintele american Donald Trump s-a aflat în a doua zi de Crăciun în Irak pentru a-i saluta pe soldaţii americani prezenţi acolo. A fost o vizită de doar câteva ore pe care liderul de la Casa Albă a făcut-o alături de prima doamnă, Melania Trump. A fost prima vizită într-o zonă de conflict, de la alegerea sa în urmă cu doi ani. A profitat de deplasare pentru a justifica decizia sa de retragere a trupelor americane din Siria.

Preşedintele american Donald Trump a ţinut să mulţumească personal militarilor prezenţi în Irak, pentru succesul şi sacrificiul lor şi să le ureze un Crăciun fericit.

Preşedintele susţine că a analizat situaţia din Irak, comparativ cu ceea ce exista acolo în urmă cu doi ani, folosindu-se de o hartă. "Acum doi ani erau peste tot puncte roşii iar cum mai sunt doar câteva", i-a felicitat liderul de la Casa Albă pe soldaţi adăugând că gruparea jihadistă Stat Islamic a fost «aproape în totalitate învinsă».

Vizita, ţinută secretă din motive de securitate, are loc la o săptămână după anunţul făcut de Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria. Mulţi analişti s-au întrebat dacă a anunţat de vreun fel administraţia irakiană de vizita sa deoarece Donald Trump nu s-a întâlnit cu niciun oficial irakian. Iniţial, Donald Trump trebuia să aibă o întrevedere cu premierul irakian dar pentru că a existat o divergenţă legată de organizarea acestei întâlniri cei doi s-au întreţinut doar telefonic, pentru a discuta chestiuni legate de dosarul sirian, potrivit unui comunicat al guvernului de la Bagdad.

A profitat de ocazie pentru a menţiona că «Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii».

Dar, strategia lui izolaţionistă l-a determinat pe şeful Departamentului de Apărare să demisioneze. Seful Pentagonului, Jim Mattis spune că Statele Unite trebuie să îşi respecte aliaţii. Jim Mattis a explicat în scrisoarea de demisie că Statele Unite ar trebui să adopte o poziţie fermă şi fără ambiguitate în faţa unor ţări ale căror interese strategice vin în contradicţie cu cele promovate de Washington, referindu-se la Rusia şi la China.

De fapt, pe teren, în Siria, armata turcă este pregătită să umple golul cât mai repede posibil. Turcia a desfăşurat deja militari de-a lungul frontierei siriene. Pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan plecarea americanilor reprezintă un bun moment pentru a declanşa ofensiva împotriva miliţiilor kurde.

Dar, dacă preşedintele anunţă retragerea din Siria nu la fel este cazul pentru Irak unde vrea să rămână pentru a avea o bază în regiune pentru eventualitatea unei intervenţii în Siria.

Este pentru prima dată când Donald Trump, ales la finele lui 2016, s-a aflat într-o zonă de conflict pentru a se întâlni cu soldaţi americani. Preşedintele a fost criticat pentru că nu s-a deplasat pe teren pentru a se întâlni direct cu militari americani.

Corespondentul RFI la New York subliniază că Donald Trump a fost primul preşedinte care nu a salutat, până acum, trupele staţionate în zone de conflict, cu ocazia Crăciunului. Ca notă pozitivă, preşedintele şi-a anulat vacanţa în Florida, într-un moment în care administraţia americană este parţial închisă în urma divergenţelor existente pe bugetul pe 2019 şi a străbătut jumătate de planetă pentru a ajunge în Irak . Dar cât priveşte eşecul negocierilor pe buget el i se datorează tot lui Donald Trump care a cerut alocarea câtorva miliarde de dolari pentru construcţia unui zid anti-migraţie la frontiera cu Mexic.

În cei 15 ani care au trecut de la debutul intervenţiei americane în Irak, de combatere a terorismului, în 2003, aproape 4.500 de soldaţi americani şi-au pierdut viaţa acolo.