Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acordul de liber-schimb transpacific intră în vigoare

reprezentantii_a_11_natiuni_au_semnat_ultima_versiune_a_acordului_de_liber-schimb_transpacific_la_santiago_de_Chile_8_martie_2018.jpg

Reprezentantii a 11 natiuni au semnat ultima versiune a acordului de liber-schimb transpacific la Santiago de Chile, 8 martie 2018
Reprezentantii a 11 natiuni au semnat ultima versiune a acordului de liber-schimb transpacific la Santiago de Chile, 8 martie 2018
Image source: 
REUTERS/Rodrigo Garrido

Acordul de parteneriat transpacific global şi progresist intră în vigoare pe 30 decembrie. Ia fiinţă astfel o zonă de liber-schimb între 11 ţări din America, Asia şi Oceania. Acordul a fost dorit iniţial de Washington, în 2008, dar, după un deceniu de negocieri, tocmai Statele Unite nu au semnat parteneriatul.

Povestea acordului transpacific este un foileton politic. Negocierile au început între 12 naţiuni în anul 2008. Dacă ne uităm pe pozele făcute la reuniunile dintre ţările Americii de Nord, de Sud şi Asiei din momentul negocierilor, îl putem observa, an după an, pe fostul preşedinte american Barack Obama cu al său zâmbet plin de energie.  Fostul lider de la Casa Albă se afla mereu în centrul negocierilor căci el este omul forte al acestui tratat ambiţios care doreşte să îngrădească expansiunea Chinei.

Dar odată ce Donald Trump ajunge în 2017 în Biroul Oval, Statele Unite se retrag din acord. Noul locatar de la Casa Albă nu este adeptul pluripartismului.

Mulţi au crezut atunci că tratatul va muri. Premierul Japoniei, Shinzo Abe preia însă frâiele căci mulţi din ţara sa aşteptau foarte multe de la viitorul acord, în special cei care promovau şi credeau într-o reformă a agriculturii.

Premierul japonez l-a rescris gândindu-se că Donald Trump nu va rămâne pe veci la Casa Albă. Rezultatul este un acord care lasă uşa deschisă, în cazul în care Statele Unite vor dori într-o zi să revină.

Pe scurt: Parteneriatul Transpacific (TPP) a fost semnat pe 4 februarie 2016 şi vizează eliminarea barierelor comerciale, de la internet la produse agricole.

Pe 23 ianuarie 2017, Donald Trump retrage Statele Unite din parteneriat.

Astfel că restul semnatarilor iniţiali, reiau documentul, elimină clauzele privitoare la Statele Unite şi îl adoptă în martie 2018 cu dată de intrare în vigoare pe 30 decembrie 2018, sub numele de Parteneriat transpacific global şi progresist.

În timp ce preşedintele american Donald Trump confirma creşterea taxelor pe importurile de oţel şi aluminiu venite din China, în acelaşi timp, la mii de km, în Santiago de Chile, 11 state americane, asiatice şi Australia semnau acordul de cooperare transpacifică.  Printre semnatare se află Japonia, Canada, Mexic şi Vietnam.

În ciuda absenţei Statelor Unite, tratatul comercial transpacific este unul din cele trei cele mai mari acorduri comerciale semnate vreodată.

Semnatarii reprezintă 13% din PIB-ul mondial. Mexic s-a declarat satisfăcut de acord deoarece vrea să îşi diminueze dependenţa de Statele Unite, unde Mexic exportă 80% din bunurile sale.