Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noul An: Securitatea a fost întărită în Paris

celebrul_bulevard_parizian_champs_elysees_locul_unde_sute_de_mii_de_oameni_petrec_in_mod_traditional_noaptea_de_anul_nou.jpeg

Celebrul bulevard parizian Champs Elysées, locul unde sute de mii de oameni petrec, în mod traditional, noaptea de Anul Nou.
Celebrul bulevard parizian Champs Elysées, locul unde sute de mii de oameni petrec, în mod traditional, noaptea de Anul Nou.
Sursa imaginii: 
paris.fr

Un perimetru de securitate a fost conceput în jurul celebrului bulevard parizian Champs-Elysées, acolo unde în noaptea dintre ani sute de mii de oameni petrec de obicei.

Forţe de ordine vor patrula în zonele turistice din Paris, în mijloacele de transport în timp ce traficul rutier va beneficia de o atenţie sporită din partea poliţiştilor şi a jandarmilor.

Aceleaşi măsuri şi la Nice şi Bordeaux, după ce “Vestele galbene” au anunţat că doresc să protesteze festiv, în noaptea de Anul Nou.

În total, aproape 150.000 de forţe de ordine, securitate civilă şi militari din cadrul operaţiunii Sentinelle au fost mobilizaţi pe întreg teritoriul Franţei, anunţă Ministrul de Interne. Este o cifră ceva mai mare comparativ cu efectivele mobilizate pentru aceeaşi noapte, în 2017. Mai exact, sunt cu aproape 8.000 mai multe forţe pentru 2018.

În capitală, luni, 31 decembrie, un perimetru de securitate va fi instalat de la ora 16h00 în jurul Champs Elysées şi în Place de l'Etoile.

«Aniversarea Noului An se înscrie într-un context de ameninţare teroristă ridicată dar şi de manifestaţii anunţate de «Vestele galbene», declară ministrul de Interne.

«Vestele galbene» vor să organizeze pe Champs-Elysées "un eveniment festiv, neviolent" pentru a aniversa trecerea în 2019 "un an bogat în schimbări şi în victorii", potrivit paginii lor de Facebook. Mai bine de 8.300 de persoane au indicat că vor participa la acest «act VIII» iar 61.000 s-au declarat «interesaţi să participe».

În interiorul perimetrelor de securitate, alcoolul şi materialele pirotehnice sunt strict interzise iar persoanele pot intra doar după ce vor fi verificate. În regiunea pariziană, sunt prevăzute controale în mijloace de transport în comun, în gări şi pe axele rutiere.

În Paris, în noaptea de Revelion mijloacele de transport în comun vor circula gratuit iar o parte din ele vor funcţiona întreaga noapte.