Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Urările lui Vladimir Putin către restul planetei

presedintele_rusiei_vladimir_putin_aici_la_moscova_in_martie_2018.jpg

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aici la Moscova în martie 2018.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, aici la Moscova în martie 2018.
Image source: 
Kirill Kudryavtsev / AFP

Moscova rămâne deschisă dialogului, îi transmite în urările de sfârşit de an, preşedintele Vladimir Putin omologului său american, Donald Trump. Anul care a trecut nu a dus la o apropiere a celor două naţiuni. Liderul de la Kremlin a trimis scrisori de sfârşit de an şi altor lideri.

«Relaţiile ruso-americane sunt un factor important pentru stabilitatea strategică şi securitatea internaţională», i-a scris Vladimir Putin lui Donald Trump, se arată într-un comunicat al Kremlinului după ce preşedintele rus a adresat scrisori mai multor lideri, cu ocazia noului an.

Preşedintele Vladimir Putin susţine că Rusia este deschisă dialogului cu Statele Unite pe un «maximum de subiecte ».

În ciuda unei întâlniri între Vladimir Putin şi preşedintele Donald Trump, la Helsinki, relaţiile ruso-americane au rămas tensionate în 2018.

La finele lui noiembrie, o întâlnire planificată între cei doi preşedinţi, în Argentina, a fost anulată în ultimul moment, pe fondul unei tensiuni între Moscova şi Kiev şi a retragerii anunţate de Washington din tratatul ruso-american de interzicere a armelor nucleare.

Preşedintele Vladimir Putin a transmis mesaje similare şi altor lideri: britanicei Theresa May şi preşedintelui turc Recep Erdogan, a anunţat Kremlin.

Vladimir Putin a urat “prosperitate” poporului britanic, în 2019.

În 2018, relaţiile au fost tensionate pe fondul chestiunii fostului spion Skripal. Pe data de 4 martie, Serghei Skripal, care făcut închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Occidentului și a făcut obiectul unui schimb de spioni în 2010, a fost otrăvit cu gaz în Marea Britanie, împreună cu fiica sa Yulia. Cei doi și-au revenit după o lungă spitalizare.

Londra a acuzat Moscova de tentativă de asasinat împotriva fostui spion rus. Kremlinul a negat. După atentatul din martie a urmat ce mai mare expulzare reciprocă de diplomați de la Războiul Rece încoace între statele membre UE și NATO și Federația Rusă.

Adresându-se preşedintelui turc, Recep Erdogan, liderul de la Kremlin a subliniat «direcţia promiţătoare» pe care a luat-o relaţia dintre Moscova şi Ankara. Cele două au lansat o parte a gazoductului ruso-turc TurcStream iar Rusia a început construcţia unei centrale nucleare în Turcia.

În plus, Vladimir Putin spune că forţe comune, din Moscova şi Ankara, se implică în lupta contra terorismului în Siria şi pentru a deschide calea unui dialog politic, se mai arată în comunicatul de la Kremlin. După anunţul retragerii americane din Siria, Rusia şi Turcia au convenit sâmbătă să îşi “coordoneze” acţiunile pe teren, în special în ceea ce priveşte reîntoarcerea refugiaţilor şi pentru crearea unei zone demilitarizate la Idleb, ultimul bastion al rebelilor din Siria.