Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carlos Ghosn, PDG-ul Renault, va sta în închisoare de Anul Nou

ghosn.jpg

Carlos Ghosn, PDG-ul firmei Renault si al aliantei Nissan-Renault, la o conferintà de presà, la Paris, în septembrie 2017.
Carlos Ghosn, PDG-ul firmei Renault si al aliantei Nissan-Renault, la o conferintà de presà, la Paris, în septembrie 2017.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Tribunalul din Tokyo a anunţat azi că prelungeşte cu zece zile detenţia preventivă a lui Carlos Ghosn. PDG-ul firmei constructoare de maşini Renault va sta deci după gratiile închisorii Koshuge din periferia capitalei japoneze până pe 11 ianuarie, dată la care justiţia niponă îi va putea eventual prelungi din nou detenţia.

Patronul franco-libanez al firmei Renault fusese arestat şi încarcerat la Tokyo pe 19 noiembrie. In urma primelor investigaţii, justiţia niponă l-a inculpat pe Carlos Ghosn pentru faptul că timp de 5 ani şi-a subevaluat veniturile declarate autorităţilor japoneze. Acum, parchetul din Tokyo îl bănuie pe PDG-ul Renault şi de abuz de încredere şi îl acuză că "a provocat prejudicii firmei Nissan" care este aliată cu Renault.

Concret, procurorul japonez îl acuză pe Ghosn că a trecut în conturile Nissan pierderi personale de aproape 15 milioane de euro înregistrate în momentul crizei financiare din 2008. Pentru a rezolva această "problemă", fostul patron Nissan dar încă PDG Renault s-a folosit de un amic saudit care i-a garantat pierderile. Carlos Ghosn şi-a rambursat apoi creanţierul din fondurile interne ale constructorului japonez de maşini.

Acest tip de delict este prescris de justiţia niponă după 7 ani. Legea permite însă suspendarea numărătorii în timpul şederilor în străinătate. Ori, se ştie, Ghosn nu stătea în Japonia decât o treime din timpul său.

Cum era previzibil, fostul mare patron neagă orice malversaţie. Menţinându-l în închisoare până pe 11 ianuarie, procurorul japonez speră totuşi să obţină mărturii de la Carlos Ghosn întrucât demonstrarea unui abuz de încredere este foarte dificilă. Dacă nu-l inculpă din nou, peste zece zile, parchetul din Tokyo poate decide prelungirea detenţiei lui Ghosn până la debutul procesului său în prima afacere în care este déjà inculpat.

 
Carlos Ghosn, PDG-ul Renault, va sta în închisoare de Anul Nou