Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron îşi prezintă mesajul de An Nou într-un context tensionat

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Astăzi seară la ora 20, ora Parisului, preşedintele Emmanuel Macron îşi va prezenta compatrioţilor săi tradiţionalul mesaj de An Nou. Contextul este însă unul tensionat, agitat: "vestele galbene", o altă "afacere Benalla", şamd. In căutarea unui suflu nou, liderul de la Paris va trebui să-şi găsească cuvintele potrivite pentru a-i seduce pe francezi.

In urmă cu exact cu an, cu ocazia precedentului - şi primului - său mesaj de An Nou, Emmanuel Macron îşi chema compatrioţii la "mai multă coeziune". Tot atunci, tânărul şef de stat promitea "o Franţă mai puternică şi mai justă". Lucrurile nu s-au petrecut însă întocmai aşa.

Astăzi seară, preşedintele Franţei, a cărui cotă de popularitate a ajuns la doar 27% opinii favorabile, va încerca să reînoade relaţia cu francezii după aproape două luni de criză a "vestelor galbene" şi o ultimă săptămână pătată de revelaţiile noii afaceri Benalla după numele fostului său colaborator.

Inainte să-şi înregistreze mesajul din această seară, mesaj care va fi transmis la radio şi televiziune la ora 20, şeful statului a încercat să dispară puţin, să se facă uitat. Macron a fost însă văzut vinerea trecută pe străzile staţiunii şic Saint-Tropez de pe malul Mediteranei. O escapadă ce a provocat noi critici faţă de un lider considerat drept "preşedintele bogaţilor".

Noul an, începutul lui 2019, se anunţă încă de pe acum delicat pentru preşedinte. In afară de eventualele repercusiuni ale noii afaceri Benalla şi de continuarea protestelor "vestelor galbene", Macron şi administraţia sa se vor confrunta cu delicata intrare în vigoare a reţinerii la sursă a impozitului pe venit.

In discusrul său, preşedintele va lansa deci un nou apel la calm şi restabilirea ordinii publice cum a făcut-o déjà pe 10 decembrie. Liderul de la Paris va profita însă de ocazie şi pentru a lansa "marea dezbatere naţională" menită să-i implice pe francezi într-o serie de decizii importante.

 
Emmanuel Macron îşi prezintă mesajul de An Nou într-un context tensionat