Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China "se pregăteşte pentru război" şi ameninţă Taiwan-ul

xi.jpg

Presedintele Xi Jinping afirmà cà independenta insulei Taiwan ar fi "un dezastru" în timp ce armata chinezà spune cà "se pregàteste de ràzboi".
Presedintele Xi Jinping afirmà cà independenta insulei Taiwan ar fi "un dezastru" în timp ce armata chinezà spune cà "se pregàteste de ràzboi".
Sursa imaginii: 
AFP/POOL/Mark Schiefelbein

Armata populară de eliberare din China şi-a publicat, în jurnalul ei oficial, obiectivele pentru 2019. Intr-un context de tensiuni tot mai mari cu vecinul taiwanez, militarii chinezi sunt chemaţi "să se pregătească pentru război".

Intensificarea antrenamentelor şi ameliorarea comportamentului trupelor pentru a fi gata în caz de conflict. Iată programul militarilor chinezi. "A ne pregăti pentru război a devenit fundamental, aceasta trebuie să fie principala noastră axă de lucru" se poate citi în ziarul oficial al Armatei populare de eliberare.

Corespondetul RFI în China notează că în contextul tensiunilor tot mai mari cu vecinul taiwanez, "acest program sună ca o punere în gardă, ca un avertisment lansat insulei separatiste". Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat în ultimii doi ani, de când a ajuns la putere preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, favorabilă unei independenţe oficiale a Taiwanului.

In urmă cu câteva zile, armata chineză ameninţa insula că "se va regăsi în impas dacă va încerca să recurgă la forţă pentru a împiedica reunificarea cu China continentală". Intr-un discurs susţinut pe 2 ianuarie, preşedintele Xi Jinping, de asemenea comandant suprem al forţelor armate, a promis şi el că "China nu va renunţa la recurgerea la forţă pentru a-i combate pe independentiştii din Taiwan". In opinia liderului de la Beijing, "independenţa Taiwanului ar duce la dezastru".

Observatorii mai notează că de când a ajuns la putere în 2012, preşedintele Xi Jinping a tot modernizat trupele armatei comuniste graţie unor investiţii colosale.

 
China "se pregăteşte pentru război" şi ameninţă Taiwan-ul