Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Parisien: România, o bătaie de cap suplimentară pentru Europa

dragnea.jpg

Premierul Viorica Dàncilà si liderul PSD Liviu Dragnea, descris de Le Parisien drept "omul forte al României"
Premierul Viorica Dàncilà si liderul PSD Liviu Dragnea, descris de Le Parisien drept "omul forte al României"
Sursa imaginii: 
Daniel Mihailescu/AFP

Le Parisien, ziar popular francez de largă circulaţie, publică un articol critic la adresa României şi a guvernanţilor săi sub titlul „România, o bătaie de cap suplimentară pentru Europa”. Guvernul ţării care tocmai a preluat preşedinţia semestrială a Uniunii Europene a atacat recent Bruxelles, notează printre altele ziaristul francez.

„Liviu Dragnea, omul forte al României” cum îl descrie Le Parisien pe liderul PSD, „a împins guvernul român să ia un viraj populist şi naţionalist într-un moment decisiv pentru Europa” notează autorul articolului.

„Teoretic, guvernul român, dominat de PSD, este orientat la stânga. In ultimele luni însă, el a luat un viraj populisto-naţionalist, după modelul ungar şi polonez. Tara, până nu demult una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit una dintre cele mai critice vizavi de Bruxelles continuă Le Parisien.

Ziar care reaminteşte apoi pe larg problemele judiciare cu care este confruntat Liviu Dragnea. „Asta nu-l împiedică să tragă sforile guvernului în tentativa de a pune botniţă judecătorilor. Populaţia, exasperată, a ieşit masiv în stradă” mai scrie publicaţia franceză.

Le Parisien notează apoi că „Parlamentul european a adoptat în noiembrie o rezoluţie în care cere Bucureştiului să nu încalce statul de drept, dar degeaba, lucru care l-a scos din pepeni până şi pe placidul Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei de la Bruxelles”.

„Situaţia este cu atât mai complicată cu cât România trăieşte o agitată coabitare internă cu un preşedinte, Klaus Iohannis, de centru-dreapta, opus guvernului şi foarte pro-european” reaminteşte cotidianul parizian.

In finalul articolului, Le Parisien constată că „preşedinţia semestrială a UE este însărcinată să organizeze munca Consiliului european şi să favorizeze găsirea unui compromis între statele membre ale Uniunii. Un rol pe cât de modest pe atât de esenţial pentru bunul mers al maşinăriei europene, mai ales în vremuri de criză precum cele de acum – Brexit şi creşterea populismelor în ajun de alegeri europene. In iulie, Finlanda va prelua ştafeta. Până atunci însă, cele 6 luni sub preşedinţie română se anunţă foarte lungi”.

 
Le Parisien: România, o bătaie de cap suplimentară pentru Europa