Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De la "furie" la "ură", sau radicalizarea unora dintre "vestele galbene" în Franţa

2018-12-22t175609z_579449750_rc16f71a5f80_rtrmadp_3_france-protests_0.jpg

Veste galbene cerînd adoptarea Referendumului de Iniţiativă Cetăţenească (RIC) - Nantes, 22 decembrie 2018
Veste galbene cerînd adoptarea Referendumului de Iniţiativă Cetăţenească (RIC) - Nantes, 22 decembrie 2018
Image source: 
REUTERS/Stephane Mahe

În Franţa, "vestele galbene", sau mai bine spus o parte dintre ele, lansează un apel pentru o nouă zi de manifestaţii, sîmbătă 5 ianuarie. Acesta ar urma să fie al optulea episod contestatar al "vestelor galbene", într-un context în care sprijinul opiniei publice în privinţa lor a scăzut. In paralel însă o parte dintre contestatari dau semne de radicalizare.

Sondajele arată că în prezent 55 la sută dintre francezi sprijină mişcarea vestelor galbene, ceea ce înseamnă foarte mult, aproape o legitimare a contestaţiei. La sfîrşitul lui octombrie aproape 80 la sută dintre francezi se declarau favorabili revendicărilor formulate de "vestele galbene". Intre 80 la sută şi 55 la sută există o diferenţă importantă… Probabil că violenţele produse în contextul manifestaţiilor, precum şi promisiunile executivului, i-au făcut pe mulţi francezi să-şi spună “stop, asta nu mai e democraţie, nu e bine ceea ce fac les gilets jaunes”.

In paralel, cu ochii pe sondaje, executivul a început şi el să avertizeze că nu va mai accepta nici blocarea unor şosele şi sensuri giratorii, şi nici manifestaţiile neautorizate.

Pe 31 decembrie anul trecut preşedintele Emmanuel Macron a încercat din nou să readucă toată lumea la raţiune şi în cadrele democratice ale dezbaterii, evocînd un viitor mare dialog naţional.

Mulţi comentatori în Franţa au însă impresia că o parte dintre “vestele galbene” vor mai degrabă să declanşeze o mişcare insurecţională, precum cea din 2014 din Ucraina. S-ar putea însă întîmpla la Paris, în Place de la Concorde, ceea ce s-a întîmplat la Kiev, în Piaţa Maidan? Cu siguranţă nu. Franţa este un stat de drept, iar o dictatură a minorităţii nu poate fi nici imaginată şi nici imaginabilă. Ceea ce nu înseamnă că grupuri radicale foarte decise nu pot hărţui în mod insistent şi timp îndelungat atît forţele de ordine cît şi executivul actual, în ciuda legitimităţii lui. Un aşa numit "collectif La France en Colère" (Colectivul sau grupul Franţa furioasă) a trimis de altfel o scrisore deschisă, plină de ameninţări, preşdintelui. Citez din respectivul mesaj: "Furia se va transforma în ură dacă veţi continua, de pe piedestalul vostru, dumneavoastră şi cei din cercul dumneavoastră, să-i consideraţi pe nevoiaşii din popor ca pe nişte mizerabili demni de a fi dispreţuiţi".

Acest grup radicalizat din nebuloasa vestelor galbene pare să se fi înfuriat recent şi din cauza faptului că unul dintre militanţi, devenit un fel de lider neoficial, a fost arestat şi apoi eliberat dar cu perspectiva unui proces în lunile următoare. Este vorba de un anume Eric Drouet, individ nu lipsit de talent în materie de provocări verbale, care la un moment dat ameninţa chiar cu un atac asupra Palatului Elysée. El este acuzat de participare la manifestaţie ilegală, iar în cursul unei percheziţii poliţia a găsit asupra lui şi o măciucă.

Putem vorbi în prezent, în Franţa, de apariţia unor "veste galbene radicalizate", dispuse să recurgă la mijloace violente pentru a perturba ordinea democratică existentă.

Ele cer în primul rînd adoptarea unui nou sistem de luare a deciziilor, prin referendumuri convocate la iniţiativa cetăţenilor. Un instrument al democraţiei "directe" cu două tăişuri. El poate fi democratic, dar poate şi instaura o dictatură a minorităţii… Poate că marea dezbatere în viitor, în Franţa, va trebui să fie în jurul unei chestiuni mai largi: ce ar trebui făcut pentru reinventarea democraţiei? Nu numai în Franţa ci şi în alte ţări se observă acest fenomen: încrederea populaţiei în liderii pe care îi alege în mod democratic scade vertiginos şi se evaporă, uneori la numai cîteva luni după depunerea voturilor în urne.