Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jair Bolsonaro vrea să "debarasaze" Brazilia de socialism

000_1bv4fn_0.jpg

Jair Bolsonaro la o conferinţă de presă pe la Rio de Janeiro pe 29 decembrie 2018
Jair Bolsonaro la o conferinţă de presă pe la Rio de Janeiro pe 29 decembrie 2018
Sursa imaginii: 
Leo CORREA / POOL / AFP

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, şi-a preluat funcţia pe data de întîi ianurie şi a făcut deja cîteva anunţuri care suscită critici şi controverse. Considerat un lider de extrema dreaptă, Jair Bolsonaro a promis, printre altele, că va "debarasa" Brazilia de socialism şi că va lupta împotriva cartelurilor şi a traficului de droguri.

Mai mult ca sigur, Jair Bolsonaro îl are ca model pe Donald Trump. Preşedintelui brazilian îi place să suprindă şi să intrige, recurge la formule verbale "spectaculoase" şi nu-şi ascunde cu nimic strategia ultra-liberală. Poate că este simbolică şi prima sa deplasare în străinătate: el a anunţat că se va duce între 21 şi 25 ianuarie în Elveţia, la Forumul economic de la Davos, locul în care se întîlneşte anual elita economică şi politică planetară. Unde sunt vremurile cînd Brazilia organiza, la Porto Alegre, un fel de anti-Davos, mai bine spus reuniuni planetare ale alter-mondialiştilor, care îşi propuneau să discute despre ieşirea din delirul competiţiei capitaliste şi din dogma creşterii economice fără limită?

Iniţiatorul acelor reuniuni, socialistul Lula da Silva, ispăşeşte în prezent o pedepastă de 12 ani de închisoare, pentru corupţie. Iar capitalismul îşi propune, prin Jair Bolsonaro, să triumfe într-o Brazilie unde inegalităţile sunt copleşitoare iar corupţia adînc înrădăcinată în reflexele clasei politice.

Va reuşi oare Jair Bolsonaro să scoată din mizerie 50 de milioane de brazilieni prin programul său de privatizări masive? El a anunţat deja privatizarea a 12 aeroporturi şi a patru porturi, operaţiune de natură să atragă investiţii de un miliard şase sute de milioane de euro.

Liberalizarea economiei braziliene ar urma să fie accelerată de o echipă în fruntea căreia se află un nou ministru de finanţe, ultra-liberalul Paulo Guedes. Jair Bolsonaro speră, în acest sens, şi într-un sprijin american, şi probabil că nu întîmplător se arată dispus să accepte instalarea unei baze americane pe teritoriul brazilian. Un fel de război rece se anunţă la orizont pe continentul sud-american, în condiţiile în care Bolsonaro se arată îngrijorat de cooperarea militară dintre Rusia şi Venezuela…

Noul preşedinte brazilian consideră că armata ţării sale a fost neglijată, din motive ideologice, în ultimele decenii, dar că Brazilia trebuie să-şi asume un rol “dominant” în America de sud.

Jair Bolsonaro a mai confirmat transferarea ambasadei braziliene din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, un nou semn de aliniere pe politica externă a Statelor Unite. De notat însă că sectorul agricol brazilian, foarte puternic, nu este de acord cu această ultimă măsură, de teamă că ţările arabe vor renunţa la importurile de carne de vită braziliană. Pierderi de miliarde de dolari ar putea afecta deci marile unităţi care produc carne de vită în Brazilia.

Bolsonaro mai anunţă reforme în domeniul fiscal, al codului muncii şi al pensiilor. Scăderea presiunii fiscale ar urma să stimuleze investiţiile. Reforma codului muncii ar urma să ducă la mai multă mobilitate întrucît în prezent, spune Bolsonaro, salariaţii sunt prea protejaţi. În materie de pensii, Bolsonaro se pregăteşte însă să le facă un cadou brazilienilor: la bărbaţi vîrsta legală a pensionării va fi redusă de la 65 la 62 de ani iar la femei de la 60 la 57.

Unele dintre măsurile anunţate de preşedinte par incompatibile cu programul său ultraliberal, dar pentru moment nimeni nu aşteaptă o mare coerenţă de la un om politic care era cu totul necunoscut în urmă cu un an şi ceva.