
Special Paris
Paul Anastasiu, românul care a devenit pictor oficial al armatei franceze
20181205_203603.jpg

In interviul pe care ni l-a acordat în marginea vernisajului expoziţiei sale la Cercul naţional al Armatelor din Paris, Paul Anastasiu ne povesteşte mai început cum devii pictor oficial al armatei franceze.
„Mai întâi trebuie să expui, în particular la salonul pictorilor oficiali ai armatei franceze, salon ce are loc odată la doi ani. Apoi trebuie să întocmeşti un dosar şi să fii premiat la acest salon de un juriu specializat. Acesta decide dacă poţi să fii sau nu asimilat cu pictorii armatei franceze, cerc destul de restrâns ce nu cuprinde decât vreo 40 de membri – 20 de pictori agreaţi, 20 titulari”.
„Trebuie să punem în valoare armata franceză, oamenii, materialele, şamd. dar asta nu înseamnă că trebuie să facem numai teme militare. Am astfel ocazia să fac şi nuduri” ne mai spune zâmbind artistul franco-român.
Paul Anastasiu este pasionat de artă din copilărie. Tatăl lui, sculptor şi profesor de arte plastice, ar fi dorit dealtfel ca şi Paul să urmeze facultatea de arte frumoase numai că tânărul, după ce a profesat un an ca învăţător, decide să vină în Franţa pentru a se înrola pentru 15 ani şi jumătate în Legiunea străină. „Am simţit rutina la 19-20 de ani, aveam chef să descopăr lumea” spune azi suceveanul.
La Legiunea străină, foarte repede, oamenii încep să aprecieze talentul artistic al lui Paul Anastasiu care picta în timpul liber şi când era înrolat. „Acolo există multe tradiţii şi militarii vor să pună în valoare anumite evenimente marcante. Sunt şi acum adesea invitat la ceremonii, inclusiv în fostul meu regiment de genişti”.
Prima expoziţie, Paul o ţine la Paris în anul 2000 la salonul Societăţii artiştilor francezi unde va fi premiat şi medaliat de cunoscutul Institut de France.
Cu toate că este stabilit de 27 de ani în Franţa, Paul Anastasiu spune că „a rămas şi sucevean, adică român, în suflet. Recent, când m-am întâlnit cu el, i-am mărturisit preşedintelui României că sunt mândru de a fi francez precum sunt mândru de a fi român. Chiar dacă m-am stabilit în Franţa, sunt mai departe ataşat prietenilor, istoriei şi culturii din România. Dealtfel, am în lucru câteva tablouri pe teme istorice româneşti legate de Centenar. Alteori am pictat bunici din Maramureş îmbrăcaţi în costume tradiţionale”.
Paul Anastasiu (al doilea din stânga) înconjurat de diversi militari de rang, la vernisajul expozitiei sale de la Cercul national al armatelor (Foto: Vasile Damian)