Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paul Anastasiu, românul care a devenit pictor oficial al armatei franceze

20181205_203603.jpg

Paul Anastasiu lângà una din operele sale, Paris, decembrie 2018.
Paul Anastasiu lângà una din operele sale, Paris, decembrie 2018.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Paul Anastasiu s-a născut în 1971 la Suceava. In anii 90’, decide să vină în Franţa ca să se înroleze în Legiunea străină. După mai bine de 15 ani petrecuţi în prestigiosul corp de elită al armatei franceze pe care-l va servi în diverse ţări din lume – Somalia, fosta Iugoslavie, Republica Centrafricană, etc. - Paul Anastasiu se stabileşte în sudul Franţei unde se şi căsătoreşte cu o localnică. In 2005, românul, devenit între timp şi cetăţean francez, este numit „pictor oficial al armatei franceze”. In luna decembrie, fostul militar şi-a expus o parte din opere la Cercul naţional al Armatelor din Paris. Cum a devenit pictor oficial al armatei franceze dar şi care este parcursul acestui personaj de excepţie, aflaţi din interviul de mai jos realizat de Vasile Damian.

In interviul pe care ni l-a acordat în marginea vernisajului expoziţiei sale la Cercul naţional al Armatelor din Paris, Paul Anastasiu ne povesteşte mai început cum devii pictor oficial al armatei franceze.

„Mai întâi trebuie să expui, în particular la salonul pictorilor oficiali ai armatei franceze, salon ce are loc odată la doi ani. Apoi trebuie să întocmeşti un dosar şi să fii premiat la acest salon de un juriu specializat. Acesta decide dacă poţi să fii sau nu asimilat cu pictorii armatei franceze, cerc destul de restrâns ce nu cuprinde decât vreo 40 de membri – 20 de pictori agreaţi, 20 titulari”.

„Trebuie să punem în valoare armata franceză, oamenii, materialele, şamd. dar asta nu înseamnă că trebuie să facem numai teme militare. Am astfel ocazia să fac şi nuduri ne mai spune zâmbind artistul franco-român.

Paul Anastasiu este pasionat de artă din copilărie. Tatăl lui, sculptor şi profesor de arte plastice, ar fi dorit dealtfel ca şi Paul să urmeze facultatea de arte frumoase numai că tânărul, după ce a profesat un an ca învăţător, decide să vină în Franţa pentru a se înrola pentru 15 ani şi jumătate în Legiunea străină. „Am simţit rutina la 19-20 de ani, aveam chef să descopăr lumea” spune azi suceveanul.

La Legiunea străină, foarte repede, oamenii încep să aprecieze talentul artistic al lui Paul Anastasiu care picta în timpul liber şi când era înrolat. „Acolo există multe tradiţii şi militarii vor să pună în valoare anumite evenimente marcante. Sunt şi acum adesea invitat la ceremonii, inclusiv în fostul meu regiment de genişti”.

Prima expoziţie, Paul o ţine la Paris în anul 2000 la salonul Societăţii artiştilor francezi unde va fi premiat şi medaliat de cunoscutul Institut de France.

Cu toate că este stabilit de 27 de ani în Franţa, Paul Anastasiu spune că „a rămas şi sucevean, adică român, în suflet. Recent, când m-am întâlnit cu el, i-am mărturisit preşedintelui României că sunt mândru de a fi francez precum sunt mândru de a fi român. Chiar dacă m-am stabilit în Franţa, sunt mai departe ataşat prietenilor, istoriei şi culturii din România. Dealtfel, am în lucru câteva tablouri pe teme istorice româneşti legate de Centenar. Alteori am pictat bunici din Maramureş îmbrăcaţi în costume tradiţionale”.

Paul Anastasiu (al doilea din stânga) înconjurat de diversi militari de rang, la vernisajul expozitiei sale de la Cercul national al armatelor (Foto: Vasile Damian)

 
Paul Anastasiu, românul care a devenit pictor al armatei franceze