Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Michel Houellebecq: fenomen literar şi mediatic - noul său roman în topul vînzărilor

000_1bw90v_0.jpg

Michel Houellebecq în noiembrie 2014.
Michel Houellebecq în noiembrie 2014.
Image source: 
Miguel MEDINA / AFP

Fiecare început de an înseamnă în Franţa o nouă avalanşă de cărţi. În primele două luni ale acestui an sunt aşteptate în librării 493 de romane. Dar nici unul nu se va putea compara, la nivelul vînzărilor, cu “Sérotonine”, noul roman publicat la Editura Flammarion de Michel Houellebecq.

Grele momente pentru ceilalţi autori francezi care îşi publică noile romane în acelaşi timp cu Michel Houellebecq! Veritabil "copil teribil al literelor" franceze, el revine în forţă, la fiecare patru sau cinci ani, cu cîte un nou roman cu subiect social care devine imediat un best-seller. Editura Flammarion a prevăzut deja un tiraj de 320 000 de exemplare pentru "Sérotonine". Romanul a ieşit mijlocul săptămînii trecute în Franţa, iese săptămîna aceasta în Germania, Spania şi Italia, urmînd ca la toamnă să apară şi în limba engleză.

Precedendul roman al lui Michel Houellebecq, "Supunere", s-a vîndut în spaţiul francofon în 800 000 de exemplare. Avînd ca subiect ofensiva islamismului în Europa, "Supunere" a fost lansat în librării chiar în ziua cînd la Paris a avut loc atentatul din redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo, pe 7 ianuarie 2015.

Noul său roman apare în contextul mişcării protestatare a "vestelor galbene" şi evocă, ceea ce ţine de coincidenţele tulburătoare, nemulţumirile fermierilor şi agricultorilor din Franţa. Este Michel Houellebecq un fel de "profet" care anunţă, cu o clipă înaintea altora, catastrofele sociale din lumea occidentală? Unii comentatori îl consideră un inspirat critic al liberalismului şi al societăţii de consum, chiar dacă în romanele sale el se cam repetă, adoptînd mereu, prin personajele sale, o atitudine cinică şi nihilistă.

Legat de "fenomenul Houellebecq" să mai reţinem un aspect: el îşi face în prezent o imensă publicitate prin simpla declaraţie că nu va acorda interviuri. Cel mai citit scriitor francez în străinătate detestă, printre altele, şi delirul mediatic" al epocii contemporane, dar dă dovadă şi de un talent mediatic pe măsura celui literar.