Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pedofilie: Tăcerea Bisericii catolice franceze, în faţa justiţiei

barbarin.jpg

Cardinalul Philippe Barbarin la deschiderea procesului sàu de la Lyon, 7 ianuarie 2019
Cardinalul Philippe Barbarin la deschiderea procesului sàu de la Lyon, 7 ianuarie 2019
Sursa imaginii: 
RFI/Pierre Olivier

A început la Lyon procesul cardinalului Philippe Barbarin. Alţi 5 înalţi prelaţi sunt chemaţi în faţa tribunalului. Toţi sunt acuzaţi că nu au denunţat agresiunile sexuale comise asupra minorilor de unul dintre preoţi parohiei. In realitate, cum notează maiu mulţi observatori, procesul de la Lyon este în fapt cel al întregii ierarhii a bisericii franceze.

Bănuielile de pedofilie care planează déjà de ani de zile asupra diocezei din Lyon au pătat imaginea întregii ierarhii a Bisericii catolice franceze şi nu numai: scandalul a ajuns până la Vatican. Asta cu toate că Papa Benedict, în 2005, şi apoi Papa Francisc, în 2013, au rupt cu dramatica cultură a tăcerii care domnea până atunci în lumea ecleziastică.

La originea declanşării scandalului, asociaţia La Parole libérée care a cules timp de mai multe luni mărturiile unor foşti cercetaşi din comuna Sainte-Foy-lès-Lyon. Toţi spun că au fost abuzaţi sexual de părintele Bernard Preynat în anii 80 şi 90. Respectivul preot a fost inculpat dar acum a venit rândul ierarhiei sale să fie deferită justiţiei.

Cardinalul Barbarin a fost informat încă din 2014 de acuzaţiile de agresiuni sexuale care i se aduc lui Preynat. In particular, un bărbat i-a povestit în scris înaltului prelat cum a fost agresat şi violat de preot pe când avea între 9 şi 11 ani. Cert, faptele comise la începutul anilor 80, erau prescrise dar nici după acest semnal de alarmă, Preynat nu a fost denunţat, el rămânând în post – adică în contact cu copii şi tineri – încă un an de zile. De abia în septembrie 2015 el a fost demis din funcţie de Biserică. Ulterior el avea să recunoască faptul că a comis abuzuri grave contra numeroşi copii.

Intrebarea la care va trebui deci să răspundă justiţia este dacă ierarhia preotului pedofil l-a lăsat pe acesta în post în cunoştinţă de cauză. O tăcere, omerta cum se mai spune, pentru ne-denunţare de agresiuni sexuale asupra minorilor este pasibilă cu 3 ani închisoare şi 45.000 euro amendă.

Procesul de la Lyon este îndeaproape urmărit şi de Vatican

Trebuie spus că în 2016, parchetul din Lyon clasase, stopase ancheta contra lui Barbarin pe motiv că absenţa denunţului din partea acestuia „nu constituie o piedică în mersul justiţiei”. Din dorinţa de a nu pierde timp cu un recurs, cele 10 părţi civile – 10 persoane care spun că au fost abuzate de părintele Preynat - au decis să introducă o citaţie directă contra cardinalului şi acoliţilor săi.

In cursul acestui proces de la Lyon, asociaţia La Parole libérée speră să pună Biserica faţă în faţă cu contradicţiile ei. Pe de o parte, Papa Francisc cere „toleranţă zero” contra preoţilor pedofili. Pe teren însă realitatea este alta. In plus, reprezentantul Vaticanului, convocat şi el la audienţă, a refuzat să vină, aşa cum i-o permite statututul de diplomat de care beneficiază. O absenţă denunţată de părţile civile.

De partea sa, cardinalul Barbarin spune că i-a „cerut lui Dumnezeu să se facă dreptate” în această afacere. Avocaţii înaltului prelat au pledat ei nulitatea procedurii şi au denunţat „un proces spectacol”.

Până acum, în Franţa doar doi episcopi au fost condamnaţi – la 3, respectiv 8 luni închisoare cu suspendare – pentru că ar fi ascuns în mod deliberat acte comise de preoţi pedofili.

Procesul de la Lyon este îndeaproape urmărit şi de Vatican unde Papa a convocat pentru luna viitoare un summit mondial consacrat pedofiliei în sânul Bisericii catolice. Cu toate că o petiţie care cere demiterea cardinalului Barbarin a cules peste 100.000 de semnături, Papa Francisc s-a opus dintotdeauna demisiei prelatului francez. „Ar fi un contrasens, o imprudenţă. Mai vedem după terminarea procesului” declara Suveranul pontif într-un interviu acordat ziarului francez La Croix.

 
Pedofilie: Tăcerea Bisericii catolice franceze, în faţa justiţiei