Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


China şi SUA discută (din nou) despre comerţ

china.jpg

Echipa de negociatori americani soseste la Beijing pe 7 ianuarie 2019
Echipa de negociatori americani soseste la Beijing pe 7 ianuarie 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Thomas Peter

Emisari americani au debutat azi la Beijing o nouă rundă de negocieri comerciale cu China. E vorba de primele discuţii după declararea „armistiţiului comercial” negociat la summitul G20 de la Buenos Aires, pe întâi decembrie anul trecut. De la începutul „războiului” comercial sino-american, este însă vorba de a 6-a rundă de negocieri. Ea urmează să dureze până la începutul lunii martie.

Principalele două economii ale lumii caută să ajungă la un acord privind numeroasele şi vechile dezacorduri comerciale pe care le au. Ambele părţi estimează că este urgent să se ajungă la un acord dar totodată, optimismul care domneşte este unul foarte prudent.

Noua rundă de negocieri care a debutat la Beijing se derulează în incinta ministerului chinez al comerţului. După luni de dispute comerciale, cele două părţi au reluat dialogul practic de la zero. Nu-i deci de mirare că puţine informaţii au fost dezvăluite după acest prim contact. In fapt, cum notează corespondentul RFI la Beijing, „doar numele celor care formează delegaţia americană pot da indicii despre ceea ce s-a discutat cu uşile închise”.

Prezenţa sub-secretarului de stat american însărcinat cu agricultura sau cea a negociatorului-şef în dosarul agriculturii lasă de gândit că soia şi orezul american, ale căror exporturi spre China tocmai s-au reluat, vor face parte din negocieri. Energia, şi particular gazul natural lichefiat cu care se încălzesc chinezii de la oraşe, ar putea şi ea figura pe lista primelor teme abordate.

Din estimările făcute zilele trecute de liderul de la Casa albă, chinezii ar fi dispuşi să facă concesii. „Economia lor o duce prost” spunea week-endul trecut Donald Trump. E adevărat că în general economiştii pun la îndoaială fiabilitatea cifrelor oficiale chinezeşti. In plus, creşterea economică afişată la sfârşitul anului trecut, chiar şi sub semnul întrebării, este cea mai slabă de la criza financiară de acum zece ani încoace. Corespondentul RFI scrie că la faţa locului „încetinirea este vizibilă: uzine care funcţionau din plin, şi-au scos o parte din salariaţi afară din producţie luna trecută. Firmele mici au dificultăţi în a se finanţa. Consumul intern încetineşte, chiar şi vânzările de maşini noi au diminuat”.

Cert, în ultimele săptămâni chinezii au multiplicat gesturile de bunăvoinţă: au anunţat astfel că vor cumpăra mai multe produse agricole americane, una din cele mai presante cereri ale lui Trump. Asta nu înseamnă însă neapărat că ei vor face şi acum noi concesii americanilor.

In realitate, această primă deplasare americană la Beijing este destinată să pregătească viitoarele runde de negocieri. Si, de ce nu, cum o spune chiar un site de informaţii chinezesc, o posibilă întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi vice-preşedintele chineze Wang Qishan la Forumul economic de la Davos ce are loc la sfârşitul acestei luni.

La summitul G20 de la Buenos Aires de luna trecută, preşedinţii Donald Trump şi Xi Jinping şi-au dat răgaz până la începutul lunii martie ca să găsească un acord. In caz că nu ajung la o înţelegere, taxele vamale suplimentare pe care Washington ameninţa că le introduc în ianuarie, vor fi aplicate atunci cu riscul de a asista repede la represalii similare din partea Beijing-ului.

 
China şi SUA discută (din nou) despre comerţ