Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carlos Ghosn îşi face prima apariţie publică

ghosn.jpg

Carlos Ghosn promite cà se va apàra cu vigoare în fata justitiei japoneze
Carlos Ghosn promite cà se va apàra cu vigoare în fata justitiei japoneze
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Carlos Ghosn, patronul alianţei Renault-Nissan-Mitsubishi, încarcerat în Japonia din 19 noiembrie, îşi face marţi prima apariţie publică. La cererea sa, el se va putea exprima timp de 10 minute în faţa tribunalului din Tokyo. El speră astfel să-şi clameze inocenţa şi totodată să-l oblige pe procuror să-şi clarifice motivele pentru care-l ţine în închisoare.

„Carlos Ghosn va veni la tribunal ca să-şi dovedească nevinovăţia”. Este ceea ce spune într-un interviu acordat ziarului Le Journal du Dimanche Anthony Ghosn, fiul marelui patron. Acesta mai precizează că tatăl său va fi la audienţă „îmbrăcat în ţinuta de prizonier şi cu cătuşele la mâini”. Presa va putea asista la audienţă dar nu va putea filma sau fotografia evenimentul. Sunt permise doar crochiurile făcute în sala tribunalului.

In timpul celor zece minute câte va avea la dispoziţie ca să se exprime, încă patronul alianţei franco-nipone Renault-Nissan-Mitsubishi îşi va prezenta versiunea sa a faptelor care îi sunt reproşate. Mai slab „cu zece kilograme” decât înainte de încarcerarea sa, Carlos Ghosn i-a spus fiului său că „e totuşi în formă, gata să se apere cu vigoare” în faţa tribunalului.

Reamintim că patronul grupului constructor de maşini Renault-Nissan-Mitsubishi a fost inculpat pe 10 decembrie sub acuzaţia că şi-ar fi micşorat declaraţia de venituri cu circa 5 milioane de euro în ultimii ani. Pe 21 decembrie, ziua când ar fi putut să fie eliberat pe cauţiune, procurorul a decis prelungirea detenţiei. El îl acuză pe Carlos Ghosn de alte nereguli, şi anume că ar fi acoperit cu banii lui Nissan pierderile personale pe care le-a înregistrat în momentul crizei financiare din 2008.

Din spusele fiului său, patronul franco-libanezo-brazilian ar putea fi eliberat de după gratii cu o singură condiţie: să-şi mărtusisească faptele care i se reproşează, „să facă o confesiune” şi să semneze documentul care este însă redactat doar în japoneză, o limbă pe care Carlos Ghosn nu o înţelege.

 
Carlos Ghosn îşi face prima apariţie publică