Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kim Jong-un: manevre diplomatice în China

000_13b1dq_0.jpg

Kim Jong-un şi Xi Jinping în cursul unei precedente întîlniri, în martie 2018
Kim Jong-un şi Xi Jinping în cursul unei precedente întîlniri, în martie 2018
Sursa imaginii: 
CCTV / AFP

Liderul nord-coreean Kim Jong-un se află într-o vizită în China, unde s-a întreţinut cu preşedintele chinez Xi Jinping. Această deplasare, informează agenţiile de presă, este destinată pregătirii unei noi întîlniri între Kim Jong-un şi preşedintele american Donald Trump.

Anul trecut, pe data de 12 iunie, întîlnirea de la Singapore dintre Donald Trump şi Kim Jong-un a fost considerată una "istorică", iar preşedintele american a cules laurii mediatici ai unei mari victorii diplomatice. La acea oră, liderul nord-coreean a promis că va renunţa la programul său nuclear, urmînd doar să fie stabilite modalităţile concrete şi compensaţiile.

Sigur, observatorii lucizi au avertizat încă de atunci că dictatorul de la Fenian nu face decît să joace o interminabilă partidă de poker (sau, şi mai bine, de go, joc asiatic prin excelenţă) cu liderul de la Casa Albă. Kim Jong-un, dacă rămîne sănătos, are în faţa sa eternitatea. În timp ce Donald Trump s-ar putea să cedeze locul la Casa Albă după prezidenţialele de anul viitor. Îi va face oare şeful suprem nord-coreean un cadou electoral atît de mare preşedintelui american, încît să concretieze denuclearizarea peninsulei coreene înainte de viitorul scrutin prezidenţial din Statele Unite? Greu de crezut. Dar întîlnirile sunt preferabile manevrelor militare şi ameninţărilor. Ambele părţi caută deci, în prezent, un loc potrivit pentru o nouă rundă de discuţii între Kim Jong-un şi Donald Trump.  

Anul trecut, Kim Jong-un s-a întreţinut de trei ori cu Xi Jinping, pentru că dependenţa sa economică de China este totală, iar în jocul său diplomatic Beijingul are un cuvînt de spus. Coincidenţa face că în prezent au loc discuţii şi între chinezi şi americani pentru calmarea tensiunilor economice, practic cele două ţări se află într-un război economic. China şi Rusia pledează pentru o diminuare a sancţiunilor decretate de americani împotriva Coreii de Nord, dar pe data de 6 ianuarie Donald Trump a anunţat că sancţiunile vor fi menţinute în absenţa unor "rezultate pozitive" la negocierile în curs.