Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: retragerea soldaţilor americani suspendată

2018-12-19t173459z_567771160_rc1233f8c1b0_rtrmadp_3_usa-trump-syria_3_0.jpg

Soldaţi americani în Siria, regiunea Manbij, noiembrie 2018
Soldaţi americani în Siria, regiunea Manbij, noiembrie 2018
Image source: 
REUTERS/U.S. Army/Zoe Garbarino

După ce Donald Trump a provocat o supriză planetară, anul trecut înaintea Crăciunului, anunţînd retragerea soldaţilor americani din Siria, Washington-ul îşi reajustează strategia şi încearcă să-şi liniştească aliaţii din regiune. Seful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, se află într-un turneu prin mai multe ţări din Orientul mijlociu pentru a calma spiritele. Plecarea precipitată a americanilor ar fi fost o imensă eroare de natură să favorizeze forţele cele mai retrograde şi extremiste dintr-o zonă de mare instabilitate.

Cotidianul Libération consideră că acest nou episod diplomatic american este "revelator pentru confuzia care domneşte la Casa Albă". Anunţul lui Donald Trump a surprins, la mijlocul lui decembrie, pe toată lumea, a provocat o enormă îngrijorare în multe capitale, iar la Washington s-a soldat cu o demisie răsunătoare, cea a ministrului apărării, James Mattis.

Intre timp probabil că lui Donald Trump i s-au explicat mai multe lucruri, de exemplu că jihadiştii rămîn încă redutabili în zonă, deşi au pierdut controlul administrativ al unor regiuni. Poate că experţii din jurul lui Donald Trump i-au mai vorbit şi despre kurzi… Este oare moral ca aceştia, după ce au luptat de partea occidentalilor împotriva Organizaţiei stat islamic, să fie abandonaţi pe mîna lui Tayyip Recep Erdogan, care îi consideră drept terorişti?

Puterea de concentrare a lui Donald Trump nu este prea mare, se spune deseori din anturajul preşedintelui. Iar explicarea tabloului geopolitic din Orientul Mijlociu necesită extrem de multă atenţie şi chiar subtilitate analitică. Orientul este "complicat", occidentalii ştiu acest lucru. Răul şi binele nu sunt vizibile uneori cu ochiul liber şi nu pot fi identificate cu instrumente rudimentare de evaluare.

Donald Trump şi-a revizuit probabil poziţia pe măsură ce i s-au explicat şi cum stau lucrurile cu Rusia, cu Turcia şi cu Iranul, care nu-şi doresc altceva decît să li se dea mînă liberă în regiune. Seful diplomaţiei americane, citat de Agenţia France Presse, declară în prezent că "Statele Unite rămîn în continuare implicate în toate misiunile în care s-au angajat în ultimii ani". Etapele explicative ale turneului său în regiune sunt Jordania, Egiptul, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Quatar, Arabia Saudită, Oman, Kuweit şi poate Irak. In paralel consilierul american pentru securitate naţională, John Bolton, s-a deplasat în Israel şi în Turcia. 

Insuşi Donald Trump s-a retractat în stilul său, printr-un mesaj pe Twitter, spunînd “Vom pleca în ritmul care trebuie continuînd să combatem Organizaţia Stat islamic".

Americanii au doar 2000 de soldaţi în Siria, dar un întreg echilibru ar fi fost profund perturbat prin plecarea lor. Confuzia creată de Donald Trump ţine, probabil, pe de o parte, de pulsiunile sale izolaţioniste. Cotidianul Libération arată însă că preşedintele american se proiectează deja în perspectiva alegerilor din 2020 cînd speră să fie reales. Iar promisiunea de a-i aduce acasă pe soldaţii americani este una de natură să-i procure voturi.

Pentru a rezuma, Casa Albă a revenit la poziţia iniţială. Nici un calendar nu a fost stabilit pentru o eventuală retragere, iar atunci cînd ea se va face totuşi, la momentul potrivit, va fi operată astfel încît în urma americanilor să nu rămînă un vid pe care să-l poată exploata teroriştii.