Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Celebrul hotel Negresco din Nisa şi-a pierdut proprietara

jeanne_augier.jpg

Jeanne Augier, proprietara hotelului Negresco, a murit în vârstà de aproape 96 de ani
Jeanne Augier, proprietara hotelului Negresco, a murit în vârstà de aproape 96 de ani
Sursa imaginii: 
AFP/Jacques Munch

Jeanne Augier, patroana celebrului hotel Negresco din Nisa, a murit în vârstă de aproape 96 de ani. Proprietară a hotelului din 1957, Jeanne Augier a contribuit la renumele internaţional al luxoasei instituţii de pe Promenada englezilor. Negresco, construit şi inaugurat în 1913 la iniţiativa românului Henri Negrescu, este astăzi singurul mare hotel din Franţa care a rămas independent.

În semn de recunoştinţă pentru fosta proprietară a lui Negresco care a condus hotelul mai bine de 6 decenii, toate drapelele instituţiei au fost coborâte în bernă și vor rămâne așa timp de o lună.

Jeanne Augier, împreună cu soţul ei Paul cu care cumpărase hotelul în 1957, a transformat Negresco într-unul din cele mai fabuloase şi luxoase locaţii de acest gen din lume. Colecţionară pasionată, doamna Augier – „Madame” cum îi spuneau angajaţii - a adunat şi expus în cele 9 saloane şi 125 de camere şi apartamente ale hotelului peste 6 mii de opere de artă şi de mobilier de excepţie, cu precădere de origine franceză. Motiv pentru care mulţi comentatori descriu Negresco ca pe un hotel-muzeu.

De notat că în ciuda reputaţiei sale, Negresco nu are nici spa şi nici piscină. În schimb, acceptă câinii şi pisicile clienţilor, ba chiar şi animale mai exotice. Astfel, celebrul artist Salvador Dali obişnuia să vină la Negresco cu ghepardul lui...O altă particularitate a hotelului este uniforma angajaţilor: toţi sunt îmbrăcaţi precum lacheii de la curtea regilor de la Versailles.

Potrivit unei estimări din 2016, graţie reputaţiei sale, hotelul Negresco ar valora circa 400 de milioane de euro, fără mobilierul şi operele de artă din interior. Numeroşi candidaţi – sultanul din Brunei, Bill Gates şi investitori marocani – și-au propus de multă vreme să cumpere hotelul dar fără succes.

Jeanne Augier fiind de ani de zile bolnavă şi neavând descendent direct, hotelul Negresco a fost pus acum 6 ani sub administraţie judiciară. În principiu, averea doamnei Augier ar trebui să fie destinată dezvoltării hotelului, protecţiei animalelor, persoanelor handicapate şi promovării artei franceze. Din cauza unor multiple interese dar şi conflicte în jurul hotelului, succesiunea Augier se anunţă însă de pe acum extrem de complicată.

 
Celebrul hotel Negresco din Nisa şi-a pierdut proprietara