Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: "Vestele galbene" şi "stilourile roşii"

mistakes-1756958_1920_0.jpg

Image source: 
CC0 License

După mişcarea "vestelor galbene", va fi oare confruntată Franţa şi cu o mişcare "a stilourilor roşii"? După toate aparenţe, da. Pe 12 decembrie anul trecut a luat naştere o mişcare a profesorilor nemulţumiţi de salariile lor dar şi de condiţii în care îşi exercită misiunea educativă. Iar profesorii au adoptat ca simbol stilouri de culoare roşie.

Franţa numără 880 000 de cadre didactice, un număr impresionant, trebuie să recunoaştem. "Stilourile roşii" nu sunt însă foarte multe pentru moment. Si totuşi, mişcarea lanstă de şase profesori pe internet a ajuns la 60 000 de membri. Ei au multe doleanţe, de la cele salariale la cele legate de violenţa în şcoli, pentru că mulţi profesori sunt agresaţi în timpul cursurilor. Poate că multe dintre "stilourile roşii" sunt de fapt şi "veste galbene", pe anumite revendicări cele două mişcări se suprapun, de exemplu ambele cer sporirea puterii de cumpărare.

Cotidianul Le Monde publică un articol din care aflăm că un profesor de şcoală generală, după 14 ani de vechime, cîştigă doar 2050 de euro net pe lună. Si aceasta în condiţiile în care uneori profesorii lucrează cîte 42 sau 44 de ore pe săptămînă. Mulţi profesori se simt deci abandonaţi de către stat şi protestează împotriva unor planuri de reduceri de posturi. In 2019 ar trebui să dispară 2650 de posturi în licee şi şcoli generale, ceea ce provoacă, evident, nemulţumiri. Profesorii mai cer limitarea numărului de elevi: cel mult 20 pentru un profesor în clasele primare, cel mult 25 în şcoala generală, cel mult 30 în licee…

Ministrul învăţămîntului a reacţionat şi a promis, pe data de 6 ianurie, că revendicările profesorilor vor fi analizate şi ascultate. Profesorii, de partea lor, înţeleg să menţină presiunea, dar lor li se pare că metodele clasice, cum ar fi greva, nu mai sunt adecvate. S-ar putea ca mişcarea “stilourilor roşii” să reprezinte o astfel de mutare de accent, Internetul fiind în zilele noastre o platformă mult mai susceptibilă să atragă atenţia decît strada şi manifestaţiile de stradă.