Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: caiete pline cu doleanţe în aşteptarea unei mari dezbateri

ric_0.jpg

RIC – Referendum de iniţiativă cetăţenească, o “doleanţă” a vestelor galbene
RIC – Referendum de iniţiativă cetăţenească, o “doleanţă” a vestelor galbene
Image source: 
VAN DER HASSELT / AFP

Executivul francez speră să poată ieşi din "criza verselor galbene" printr-o mare dezabatere naţională anunţată de preşedintele Emmanuel Macron. In prezent este căutată persoana potrivită pentru a conduce această dezbatere, care va fi precedetă de o scrisoare adresată de preşedinte francezilor. In cele cinci mii de comune ale Franţei sunt în continuare deschise "caiete de doleanţe" pentru ca francezii să-şi exprime nemulţumirile. Intregul calendar politic al preşedintelui francez a fost deturnat de mişcarea revendicativă a "vestelor galbene", iar la orizont nu se întrevedre deocamdată acalmia socială.

In fiecare zi, în Franţa, pe fondul acestor frămînări sociale, apare cît un element nou, se scrie cîte un episod polemic. Ultimul dintre ele l-a avut ca personaj principal pe preşedinta Comisiei naţionale pentru dezbateri publice, doamna Chantal Jouanno. Ea ar fi trebui să conducă “marea dezbatere naţională” dorită de Emmanuel Macron, numai că… dintr-o dată a apărut o incompatibilitate. S-a aflat că Chantal Jouanno are un salariu cam mare, de peste 14 000 de euro brut lunar, ceea ce parcă sună prost… Cum să pui pe cineva atît de bine plătit să dirijeze dicuţiile cu oameni cărora nu le ajung banii să-şi cumpere cele necesare supravieţuirii la sfîrşit de lună? Spre onoarea ei, doamna Chatal Jouanno a renunţat la rolul de coordonator al dezbaterii, iar acum executivul caută pe altcineva, o personalitate care să fie respectată în mod unanim şi cu o autoritate morală ireproşabilă.

Un astfel de “înţelept” ar putea fi un fost prim ministru, în prezent primar al oraşului Bordeaux, Alain Juppé. Recent el s-a retras, pur şi simplu prin faptul că nu şi-a mai plătit cotizaţia, din partidul conservator, "Republicanii". Iată-l deci oarecum independent, deşi toată lumea ştie că a fost un om de dreapta. Alain Juppé are însă o enormă experienţă politică, şi în orice caz ceea ce declară mi se pare că ar trebui să-i facă să mediteze pe toţi francezii. Criza "vestelor galbene", spune el, ameninţă libertăţile republicane şi aminteşte de perioade istorice teribile (el face aluzie la Revoluţia franceză cînd instaurarea puterii populare s-a făcut pe fond de teroare şi multe capete ghilotinate). Ori, astăzi cam acest lucru este cerut de o minoritate anarhistă şi radicalizată, o "suveranitate populară" exprimată prin “democraţie directă”.

De notat că oraşul Bordeaux în care este primar Alain Juppé a suferit destul de mult de vandalism în contextul manifestaţiilor organizate de "vestele galbene".

Din rîndurile partidului de guvernămînt, La République en marche, numeroşi deputaţi denunţă o veritabilă avalanşă de violenţe verbale. În jur de 50 de deputaţi au fost ameninţaţi cu moartea sau au fost insultaţi. Este destul de suprinzător, pentru o ţară ca Franţa care a inventat arta conversaţiei şi pe cea a curtoaziei, să ajungă într-un impas în materie de dialog social.

Ceea ce spun unii lideri populişti, de dreapta sau de extrema dreaptă, sună pur şi simplu straniu într-o mare democraţie precum Franţa. Suveranistul Nicolas Dupont-Aignan, de exemplu, consideră că actuala putere "este legitimă dar nu legală", şi în consecinţă le cere "vestelor galbene" să-şi continue revolta pentru a restabili "adevărata democraţie".

Lidera extremei drepte, Marine Le Pen, nu îndeamnă la insurecţie dar cere dizolvarea Adunării naţionale, considerînd că executivul se află, de fapt, la originea dezordinilor.

Un fel de cacofonie anti-democratică ia amploare în prezent în Franţa, cu apeluri neliniştitoare la violenţă şi nesupunere civică.