Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Carlos Ghosn, inculpat din nou, riscă să stea în închisoare până la proces

ghosn.jpg

Carlos Ghosn a fost inculpat pentru alte douà capete de acuzare pe 11 ianuarie
Carlos Ghosn a fost inculpat pentru alte douà capete de acuzare pe 11 ianuarie
Sursa imaginii: 
Ludovic MARIN / AFP

Parchetul din Tokyo l-a inculpat din nou pe Carlos Ghosn, încarcerat preventiv din 19 noiembrie. Patronul alianţei Renault-Nissan este acuzat de abuz de încredere şi de diminuarea veniturilor declarate autorităţilor nipone. Avocaţii lui Ghosn au cerut eliberarea cleintului lor sub cauţiune dar cererea are puţine şanse să fie acceptată.

Lucrurile se complică pentru Carlos Ghosn. Cum era previzibil, parchetul din Tokyo a decis să-l inculpeze pe fostul patron Nissan - dar încă PDG al alianţei Renault-Nissan şi al constructorului francez Renault - pentru alte două capete de acuzare.

De această dată i se reproşează lui Ghosn că şi-a minorat veniturile declarate autorităţilor nipone cu circa 30 de milioane de euro în perioada 2015-2018. Pe 10 decembrie, prima inculpare a lui Carlos Ghosn se referea tot la disimularea unor venituri dar pentru perioada 2010-2015.

Al doilea cap de acuzare, a doua inculpare de acum, este abuzul de încredere. Justiţia japoneză spune că fostul mare patron de la Nissan a pus pe contul firmei constructoare de maşini pierderile personale înregistrate în momentul crizei financiare din 2008. E vorba de circa 15 milioane de euro.

Pentru aceste două noi capete de acuzare, Carlos Ghosn riscă până la 15 ani de închisoare.

In aceste condiţii, avocaţii lui Ghosn nu au mari speranţe să-şi vadă satisfăcută cererea de eliberare sub cauţiune a clientului lor. In cazul în care această eliberare chiar este refuzată, Carlos Ghosn ar urma să rămână după gratii până la proces. Proces ce-ar urma să aibă loc cel mai devreme peste 6 luni.

Reamintim că omul de afaceri, azi în vârstă de 64 de ani, este încarcerat de aproape 2 luni, mai exact din 19 noiembrie, într-un centru de detenţie pe nume Kosuge din nordul capitalei nipone. Potrivit informaţiilor difuzate de familia lui Ghosn, acesta ar fi bolnav şi slăbit din cauza condiţiilor extrem de dure din resepctiva puşcărie. Joi, un acces de febră mare i-a obligat pe anchetatori să-şi suspende interogatoriul care a fost însă reluat vineri când stare de sănătate a suspectului se ameliorase. „Suntem însă mai departe îngrijoraţi” a precizat înt-un comunicat Carole Ghosn, soţia patronului.

In paralel cu noile capete de acuzare puse pe seama lui Carlos Ghosn, principalul colaborator al acestuia, Greg Kelly, a fost şi el inculpat pentru minorarea veniturilor sale. In fine, constructorul Nissan a fost şi el pus sub acuzare, ca fiind entitatea morală care a emis documentele incriminate. Atât Kelly cât şi Nissan fuseseră déjà inculpaţi o primă dată, precum Carlos Ghosn, în decembrie anul trecut.

De notat că şi Nissan nu renunţă la idea de a-şi urmări în justiţie fostul patron. Constructorul japonez a depus vineri o plângere penală contra lui Carlos Ghosn pe care-l acuză de „cheltuieli ilegale din fondurile firmei”. Mai exact, se bănuie că patronul şi-a plătit reşedinţele luxoase din Beirut, Rio şi Paris cu banii unei filiale Nissan din Olanda. De asemenea, Ghosn este acuzat că şi-ar fi plătit o soră cu zeci de mii de euro pe an timp de mai bine de un deceniu pentru nişte servicii inexistente. In fine, fostul patron ar fi deturnat circa 40 de milioane de euro din vistieria constructorului în favoarea unor apropiaţi din Liban, Carlos Ghosn fiind franco-libanezo-brazilian.

 
Carlos Ghosn, inculpat din nou, riscă să stea în închisoare până la proces