Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alternanţă istorică în Republica Democratică Congo: opozantul Tshisekedi este preşedintele-ales

tschisekedi.jpg

Félix Tschisekedi, presedintele-ales al RDC, la Bruxelles în mai 2018
Félix Tschisekedi, presedintele-ales al RDC, la Bruxelles în mai 2018
Image source: 
AFP

Republica Democratică Congo a ales alternanţa politică. Intr-o zonă precum Africa centrală în care liderii se realeg decenii la rând precum în Camerun, Ciad, Gabon sau Ruanda, proclamarea opozantului Félix Tschisekedi ca preşedinte este un eveniment istoric chiar dacă o parte din opoziţie a contestat rezultatul. Cine este noul lider de la Kinshasa şi în ce condiţii a ajuns el să fie câştigătorul scrutinului prezidenţial?

Victoria lui Félix Tschisekedi reprezintă prima alternanţă democratică de când Republica Democratică Congo – fostul Zair – a devenit independentă în 1960.

Tschisekedi ar fi obţinut 38% din voturi – potrivit unor rezultate încă provizorii - în faţa unui alt candidat al opoziţiei divizate, Martin Fayulu, care a cules doar 35 de procente din buletine. O victorie deci care a fost însă contestată de acesta din urmă dar şi de puternica şi influenta biserică catolică. Nici Parisul nu s-a declarat convins de rezultatele proclamate. In aşteptarea clarificării situaţiei, ciocnirile între diversele tabere au făcut déjà cel puţin 4 morţi în vestul ţării.

Félix Antoine Tschisekedi Tschilombo, zis „Fatchi”, este fiul lui Etienne Tschisekedi, figură istorică a opoziţiei din RDC, mort acum doi ani. Tschisekedi a moştenit astfel nu doar un nume de răsunet dar şi un aparat de război electoral, Uniunea pentru democraţie şi progres social, mişcare fondată în anii 70 contra dictaturii de atunci a mareşalului Mobutu. Veşnic cu ochelari de soare pe nas şi cu şapcă pe cap, Félix a reuşit la 53 de ani câţi avea la moartea tatălui său, să se impună ca un lider. Scolit timp de două decenii în Belgia – fosta putere colonială – unde în anii 80 familia Tschisekedi a fost exilată de Mobutu, „Fatchi” revine la Kinshasa în 2005 şi intră în politică, la început de o manieră discretă. In 2011 câştigă însă un mandat de deputat pe când tatăl său pierde prezidenţialele. Cu victoria de acum, cert contestată, Félix îşi ia oarecum revanşa pentru un tată autoritar în umbra căruia a fost nevoit să crească şi să înveţe „meserie”.

Reamintim că Republica Democratică Congo este cea mai mare ţară subsahariană. Pe lângă faptul că acum este prima dată când un opozant este proclamat acolo învingător la nişte prezidenţiale dar este pentru prima dată că un preşedinte în post acceptă să se retragă de bună voie. Trebuie spus că teoretic, Constituţia îi interzicea lui Joseph Kabila – la putere de 18 ani - să candideze la un al treilea mandat consecutiv. Nu-i mai puţin adevărat că pentru a ajunge la rezultatele de azi a trebuit ca scrutinul prezidenţial să fie amânat de trei ori din 2016 încoace. Intr-un prim mesaj adresat populaţiei, noul ales „provizoriu” cum a spus-o chiar el, s-a adresat mai întâi lui Joseph Kabila. „Azi nu mai trebuie să ne considerăm ca adversari ci ca  parteneri ai alternaţei democratice” a spus Félix Tschisekedi. De unde şi bănuielile exprimate de anumiţi analişti cu privire la o posibilă negociere a puterii între Tschisekedi şi predecesorul său. Posibilitate ce nu a fost dezminţită de niciuna din cele două tabere.

In urma acestei victorii prezidenţiale – care mai poate fi contestată după publicare rezultatelor definitive – trebuie aşteptate rezultatele legislativelor, derulate în aceeaşi zi. In funcţie de ele vom cunoaşte şi care vor fi capacităţile reale ale noului preşedinte de a conduce ţara. Serviciile de securitate şi secrete, complet remaniate de Kabila şi probabil sub controlul acestuia, vor avea şi ele un cuvânt greu de spus la acest început de mandat.

Alternanţă istorică în Republica democratică Congo: opozantul Tshisekedi este preşedintele-ales