Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: Scrisoare către francezi

elyse_france-politics-epiphany_0.jpg

Emmanuel Macron oficiind "galeta regilor" la Palatul Elysée, vineri 11 ianuarie 2019
Emmanuel Macron oficiind "galeta regilor" la Palatul Elysée, vineri 11 ianuarie 2019
Image source: 
Ian Langsdon/Pool via REUTERS

Luni 14 ianuarie urmează să fie dată publicităţii scrisoarea preşedintelui Emmanuel Macron către francezi. Ea prefaţează marea dezbatere naţională inţiată de şeful statului, care începe marţi 15 ianuarie, pentru ieşirea din "criza vestelor galbene". "O mare oportunitate, un moment esenţial şi foarte util pentru Franţa." Cu aceste cuvinte caracterizează Emmanuel Macron marea dezbatere prin care francezii sunt invitaţi să-şi exprime doleanţele dar şi să facă propuneri.

In scrisoarea sa către francezi şeful statului urmează să aducă precizări legate de temele marii dezbateri şi de modul în care se va derula. Preşedintele însuşi va da startul urmînd să participe, marţi 15 ianuarie, într-o comună din Normandia, la o întîlnire de trei ore cu 600 de primari şi alţi responsabili avînd mandate elective.

Executivul mizează pe această dezbatere pentru a se reconcilia cu o Franţă contestatară, care continuă să sprijine mişcarea vestelor galbene, în ciuda violenţelor care se produc sistematic în contextul manifestaţiilor. Violenţe s-au produs, deşi mai puţine, şi sîmbătă 12 ianuarie, pentru a noua oară, a noua sîmbătă consecutiv, în ciuda unei mari mobilizări poliţieneşti şi al faptului că forţele de ordine încearcă să-şi adapteze de fiecare dată dispozitivul.  Izolarea totală a vandalilor şi a provocatorilor înainte ca aceştia să se infiltreze în rîndurile vestelor galbene nu este posibilă, dar manifestanţii şi-au organizat uneori ceva mai bine propriile lor cordoane de securitate.

În ultimele 48 de ore mulţi protestatari s-au declarat iritaţi şi de o afirmaţie făcută de Emmanuel Macron vineri seară, în cursul unei ceremonii, a "galetei regilor", desfăşurată la Palatul Elysée în prezenţa unor brutari şi patiseri invitaţi. "Sensul efortului este o condiţie pentru redresarea ţării, dar unii nu fac legătura între drepturi şi datorii", a spus preşedintele Macron. Imediat, diverşi protestatari în veste galbene au reacţionat considerînd că aceste cuvinte reprezintă o nouă "provocare" din partea preşedintelui.

Sondajele pun în lumină faptul că popularitatea sa rămîne extrem de scăzută, deşi el a cîştigat cîteva puncte în barometrul încrederii după ce a anunţat unele măsuri în privinţa creşterii puterii de cumpărare. Potrivit Agenţiei France Presse care citează un sondaj realizat vinerea trecută, 70 la sută dintre francezi rămîn sceptici şi în privinţa rezultatelor pe care l-ar putea da marea dezbatere naţională.