Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: Trump şi Erdogan vorbesc despre realizarea unei zone de securitate la frontiera cu Turcia

presedintele_american_s-a_luat_de_turcia_in_week-end._la_o_luna_dupa_anuntul_de_retragere_a_trupelor_americane_din_siria_in_regiune_domneste_o_mare_confuzie.jpg

Presedintele american s-a luat de Turcia în week-end. La o luna dupa anuntul de retragere a trupelor americane din Siria, în regiune domneste o mare confuzie.
Presedintele american s-a luat de Turcia în week-end. La o luna dupa anuntul de retragere a trupelor americane din Siria, în regiune domneste o mare confuzie.
Image source: 
REUTERS/Kevin Lamarque

Crearea unei zone de securitate în Siria a fost subiectul principal de discuţie între preşedintele turc şi omologul american, într-o convorbire telefonică. Cu doar câteva ore înainte de această discuţie, preşedintele Donald Trump ameninţa pe Twitter că va devasta Turcia economic dacă va ataca kurzii. Ulterior, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce, cei doi lideri au convenit, ca din contră, să îşi întărească relaţiile economice.

La telefon, liderul turc şi omologul american au abordat idea creării unei zone de securitate curăţată de terorism, în nordul Siriei, se arată în comunicatul administraţiei prezidenţiale turce, fără a fi oferite detalii suplimentare.

Conversaţia  intervine într-un moment în care cele două ţări traversează un nou episod tensionat în ceea ce priveşte Unitatea de protecţie a poporului – o grupare armată kurdă considerată drept “teroristă” de Ankara dar susţinută de Washington în lupta împotriva organizaţiei jihadiste Stat Islamic.  

Ankara nu şi-a ascuns dorinţa de a lansa o operaţiune împotriva kurzilor în timp ce Washington caută să îşi protejeze aliaţii, după ce a anunţat în decembrie că se retrage din Siria.

Preşedintele Donald Trump vorbea duminică într-un tweeter despre crearea în Siria a unei zone de securitate de 30 de km. Secretarul de Stat, Mike Pompeo preciza luni că este vorba de o zona situată de-a lungul frontierei turce cu scopul de a proteja miliţiile kurde şi Turcia.

Seful diplomaţiei turce, Mevlüt Cavusoglu, asigura luni că Turcia nu se opune acestui proiect.

La telefon, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a asigurat omologul american că Turcia va furniza spijinul necesar de care Statele Unite au nevoie în cadrul retragerii din Siria.