Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania: Creşterea economică se opreşte la 1,5% la finele lui 2018, cea mai slabă din ultimii 5 ani

exporturile_germane_spre_china_au_crescut_în_2018_cu_aproape_10_procente_comparativ_cu_anul_2017_dar_au_diminuat_cele_spre_marea_britanie_cu_36.jpg

Exporturile germane spre China au crescut în 2018 cu aproape 10 procente comparativ cu anul 2017 dar au diminuat cele spre Marea Britanie, cu 3,6%.
Exporturile germane spre China au crescut în 2018 cu aproape 10 procente comparativ cu anul 2017 dar au diminuat cele spre Marea Britanie, cu 3,6%.
Image source: 
Julian Stratenschulte, AFP

Pentru Germania, 2018 a fost al nouălea an consecutiv de creştere economică şi în care a înregistrat un nou excedent bugetar record, ajutată de o robustă cerere interioară. Creşterea nu a fost într-atât de puternică însă – plus 1 ,5% comparativ cu un plus de 2,2% înregistrat în 2017. Oficiul federal de statistică a reuşit să infirme cele mai rele aşteptări în cazul Germaniei – că ar intra în recesiune tehnică şi asta după două trimestre consecutive în care produsul Intern Brut al Germaniei a scăzut.

Prima putere economică europeană are de suferit de pe urma încetinirii creşterii mondiale. Germania a realizat cu siguranţă cea mai proastă performanţă din ultimii 5 ani, observă analiştii economici.

Dar, Berlin, campion al rigorii bugetare pe lângă partenerii europeni, şi-a văzut în acest 2018, conturile publice cu un plus de peste 59 de miliarde de euro, un nou record înregistrat de la reunificarea ţării în 1990.

În detaliu, încetinirea germană se datorează unui amestec de factori temporari şi care fac greu previzibilă dinamica economiei pentru viitoarele luni.

Sectorul auto este unul foarte afectat – în primul rând pentru că are o problemă în a adapta producţia, după scandalul diesel, noilor norme europene anti-poluare – norme intrate în vigoare în luna septembrie.

Dar, chiar şi în eventualitatea în care constructorii vor reuşi să depăşească această “pasă proastă” există restul riscurilor internaţionale majore: de la haosul Brexit la războiul comercial întreţinut de preşedintele Donald Trump care planează asupra economiei germane, şi nu numai, precum sabia lui Damocles, adaugă analiştii citaţi de France Presse.

Germania se poate sprijini pe cererea internă, puternică după cum s-a dovedit în 2018. În plus, şomajul a ajuns la un nivel istoric de 4,9% iar salariile au crescut recent.

Exporturile germane spre China au crescut cu aproape 10 procente comparativ cu anul 2017 dar au diminuat cele spre Marea Britanie, cu 3,6%.

Proprii analişti acuză însă de ani de zile faptul că Germania cheltuieşte prea puţin. Spre exmplu, la finele lui 2018, cu un excedent de 59 de miliarde de euro, responsabilii economici nu au suficientă « muniţie » pentru a utiliza aceşti bani inteligent, pe un termen lung, comentează France Presse.

Coaliţia guvernamentală pare divizată pentru moment asupra acestui subiect, ministrul social-democrat al Finanţelor, Olaf Scholz estima recent că marjele de manevră sunt limitate.

Nu la fel crede ministrul conservator al Economiei, Peter Altmaier, care cere o adevărată "politică industrială" şi o scădere a impozitelor, în timp ce Germania îşi vede atractivitatea ameninţată de politica fiscală favorabilă Statelor Unite. Este timpul să susţinem creşterea – a explicat ministrul Economiei cerând o mai bună fiscalitate care să fie “modelată » de-a lungul anului şi investiţii publice importante. Spre exemplu în baterii pentru automobile şi într-un Airbus cu inteligenţă artificială.