
Special Paris
Reacţii contrastante ale eurodeputaţilor după discursul premierului Viorica Dăncilă
pascal.jpg

Pascal Durand, ales ecologist, membru în grupul Verzilor din PE, ne spune că a asistat la un discurs care « l-a decepţionat. S-a vorbit de principii generale dar nu s-a evocat capacitatea de a avansa în chestiuni precum democraţia şi transparenţa. S-au enunţat doar linii mari : pe de o parte, atenţie, aveţi de respectat nişte valori europene, şi de partea cealaltă, răspunsuri de genul « toate merg bine, circulaţi, nu-i nimic de văzut ». Nu s-a vorbit deci deloc, sau prea puţin, despre cum putem avansa în promovarea democraţiei. Despre mediu, ce să mai zic. De exemplu, cuvântul climă nu a apărut niciodată în discursul doamnei Dăncilă şi s-a vorbit prea puţin despre convergenţa socială, fără să ni se spună dealtfel prea bine la ce se referă.” Pascal Durand regretă că vom rămâne cu “un mare discurs teoretic. Din păcate” spune el “suntem la nici 6 luni până la terminarea mandatului. Va veni deci scrutinul european la care cetăţenii vor avea de ales în funcţie de ceea ce a făcut Europa pentru ei şi nu doar pentru ceea ce a spus sau a gândit Europa. Azi, în mod evident, s-a ratat ocazia de a vorbi despre subiecte care-i pot interesa cu adevărat pe cetăţenii europeni » conchide ecologistul Pascal Durand.
L-am întrebat pe eurodeputatul Verzilor cum a privit atacurile şi criticile care i s-au adus premierului român în hemiciclu şi cum le-a răspuns Viorica Dăncilă. Pascal Durand notează că atunci “când s-a dorit evocarea chestiunilor referitoare la transparenţă sau democraţie, ni s-a replicat că asta este ceva legat de subsidiaritate, e o treabă internă şi că nu există oameni ieşiţi în stradă, nu sunt probleme cu justiţia sau cu serviciile secrete. Aşa a făcut, tot aici la Strasbourg, şi premierul ungar Viktor Orban. Pentru noi, astfel de lucruri sunt greu de auzit pentru că ştim că există probleme. Am fi preferat deci un discurs practic, de genul « lucrurile nu sunt perfecte dar, uitaţi ce o să facem noi de acum încolo ca să le îndreptăm ». Din păcate, nu un astfel de discurs am ascultat” observă Pascal Durand.
Eurodeputatul Jean Arthuis, în studiourile RFI (Foto: rfi.fr)
Am stat de vorbă apoi cu Jean Arthuis, fost ministru centrist francez, actualemente membru al partidului prezidenţial francez LREM şi în Parlamentul european, afiliat grupului ALDE. Guy Verhofstadt, preşedintele acestui grup, a fost foarte virulent contra premierului Viorica Dăncilă. Arthuis este mai măsurat în analiza sa. « Am asistat la un discurs promiţător şi încurajator. Cred că guvernul român are cele mai bune intenţii, deci îi acord încrederea mea. Cred totodată că toţi cei care aderă la UE, adoptă o cartă a valorilor fundamentale care nu este divizibilă. Pentru a trăi împreună în armonie, trebuie să respectăm anumite principii precum independenţa justiţiei, independenţa presei, libertatea de expresie şi libertatea de opinie. Cred că guvernul român va lua toate măsurile pentru a se pune la adăpostul oricăror eventuale critici referitoare la atacarea statului de drept şi a altor practici condamnabile » spune Jean Arthuis.