Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertisment socialist din Parlamentul European: România să fie foarte atentă la respectarea statului de drept

socialista.jpg

Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy este membră a Partidului socialist francez şi preşedintă a delegaţiei socialiştilor francezi din Parlamentul European
Sursa imaginii: 
europarl.europa.eu

Premierul român Viorica Dăncilă a prezentat marţi după-amiază în faţa Parlamentului european priorităţile preşedinţiei României a Consiliului UE. A urmat o dezbatere în cursul căreia reprezentanţi din toate grupurile politice au putut să-şi spună punctul de vedere, să comenteze, să salute sau să critice oficialul de la Bucureşti şi guvernul pe care-l reprezintă. Vasile Damian a cules primele impresii de la o serie de eurodeputaţi.

Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy, membră a Partidului socialist francez şi preşedintă a delegaţiei socialiştilor francezi din Parlamentul European, spune la RFI că “Mai sunt multe dosare de reglat între Parlamentul european, Consiliul european şi Comisie. Printre priorităţile afişate de Bucureşti, unele ni se par normale, cum ar fi cea a coeziunii, de unde România aşteaptă multe. Există apoi pe masă chestiunea bugetului european dar Consiliul este azi cel care blochează Parlamentul european şi aşteptăm să vedem cum va dezlega România această problemă. Când premierul Viorica Dăncilă evocă valorile ca o prioritate a României, suntem de acord, chiar dacă nu sunt sigură că împărtăşim aceeaşi noţiune pentru cuvântul valori. Pentru noi de exemplu, la capitolul valori intră pachetul legislativ referitor la primirea refugiaţilor ,care pentru noi este o prioritate iar Parlamentul european l-a adoptat. Din păcate, el nu face parte din priorităţile României. În fine, tot la capitolul valori este şi respectarea drepturilor fundamentale şi cred că şi aici, discuţiile cu România s-ar putea complica”.

Întrebată despre criticile deputaților europeni și ale presei la adresa României la acest început de preşedinţie a UE, socialista consideră că “Guvernul român este la fel de bine pregătit cum erau pregătite şi statele precedente. Cred că nu am fost la fel de duri cu Bulgaria în urmă cu un an când a prezidat UE, precum suntem acum cu România. Sunt deci tentată să-i acord încredere acestui guvern dar trebuie să ştie că delegaţia socialistă franceză din PE a fost dintotdeauna foarte vigilentă în privinţa respectării statului de drept. În privinţa priorităţilor, cum ar fi chestiunea bugetară sau cea privitoare la refugiaţi, vom fi de asemenea intransigenţi cu această preşedinţie română a UE”.

În sesiunea plenară de miercuri şi joi se dezbate şi se votează în PE un text care prevede îngheţarea acordării de fonduri ţărilor care pun în pericol statul de drept sau nu combat frauda şi corupţia. Eurodeputata socialistă Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy declară că “Spre deosebire de Ungaria şi Polonia, România nu este decât la începutul procedurii referitoare la nerespectarea statului de drept. România trebuie să fie deci vigilentă la acest punct, aşa cum trebuie să fie toate statele, inclusiv Franţa. Trebuie să se înţeleagă că această chestiune a nerespectării statului de drept priveşte toate ţările. Vigilenţa noastră este pe întreg teritoriul european. România, chiar dacă nu este încă cu spatele la zid, trebuie să fie foarte atentă.”

 
Ascultă AICI interviul cu Christine Revault d’Allonnes-Bonnefoy, membră a Partidului socialist francez şi preşedintă a delegaţiei socialiştilor francezi din Parlamentul European