
Special Paris
Eurodeputat centrist : In România, fenomenele de corupţie sunt teribile şi se instalează un fel de iliberalism
jean-marie-cavada.jpg

Jean-Marie Cavada: «Pentru europeni, preşedinţia română a UE este o ocazie bună de a vedea că o ţară, care nu e de talia celor “mari”, are aceleaşi drepturi dar şi o anumită influenţă politică. România va fi în următoarele luni în centrul discuţiilor europene, ceea ce nu e un lucru rău pentru ţară. Apoi, dacă privim puţin ce a zis premierul român aici la Strasbourg, am remarcat lucruri bune, altele proaste şi unele normale”.
“La capitolul lucruri bune, reafirmarea valorilor europene. Bine ar fi ca ele să fie practicate şi în România, ceea ce nu a pare a fi cazul acum, şi ăsta este lucrul prost. In România, fenomenele de corupţie sunt teribile şi se instalează un fel de iliberalism, adică un amestec de liberalism economic, de naţionalism şi de nerespectare a statului de drept. Reamintesc că un stat de drept este reprezentat de o putere executivă, o putere judiciară independentă de precedenta, o presă şi un parlament libere. Vedem bine că azi în România, toate acestea nu sunt încă complet în vigoare, cum este deatfel cazul şi în Polonia şi Ungaria. Viitorul acestor ţări constă în a asculta o societate civilă curată şi a avea puteri curate. Poate că această preşedinţie europeană să le dea curaj şi speranţe cetăţenilor români”.
Vasile Damian: Discursul premierului român rostit în incinta Parlamentului european a fost criticat vehement, inclusiv de liderul grupului Dvs. politic, Guy Verhofstadt. Cum poate interveni, ce poate face instanţa europeană contra unor state care la un moment dat nu ar mai respecta statul de drept? Soluţia îngheţării acordării de fonduri europene unor astfel de state, propunere ce se discută tocmai acum la Starsbourg, este o idee bună ?
J-M.C. “Există lucruri posibile, altele de dorit. Printre cele posibile, figurează încurajarea cetăţenilor, cu ocazia alegerilor, să le ceară reprezentanţilor lor să fie curaţi şi să respecte valorile republicane, adică separarea puterilor”.
“Printre lucrurile de dorit, ar trebui ca Uniunea europeană să înceteze să mai fie ipocrită. Subvenţiile europene trebuie să fie condiţionate de respectarea valorilor europene. Acest lucru ar obliga anumite state, în particular din Europa centrală dar nu numai – Italia de azi pune aceleaşi probleme – să fie mai atente. Dacă vor banii, trebuie să respecte instituţiile şi societatea civilă. In viitoarea mandatură, trebuie neapărat să condiţionăm atribuirea fondurilor europene de respectarea valorilor care apar în tratatele pe care diversele ţări le-au semnat”.
România are datoria să-i protejeze pe autori
V.D.: Preşedinţia română a UE va avea de rezolvat o serie de dosare complicate – Brexit, alegeri europene, etc. – în plus într-un răstimp redus – până în aprilie, având în vedere că după aceea e prevăzut scrutinul. Ce dosare aţi dori să fie soluţionate până atunci, care ar trebui să fie priorităţile concrete ale României?
J-M.C.: “Românii vor avea unele dificultăţi dar nu din cauza lor. Viitoarele alegeri şi mai ales Brexit-ul vor ocupa foarte mult diversele forţe politice în următoarele săptămâni. Această situaţie va pune pe planul doi dosare importante. In ceea ce mă priveşte, aş dori ca România să poată juca un rol important, să cântărească cât se poate, în dosarul referitor la reforma drepturilor de autor. Marii capitalişti californieni din GAFA – Google, Amazon, Facebook şi Apple – trebuie să-i respecte şi să-i plătească la justa lor valoare pe autorii conţinuturilor pe care le difuzează şi de care profită pentru a face bani. Ori, nu este cazul la ora la care vorbim iar reforma drepturilor de autor este încă în dezbatere. România, care numără mulţi autori, are datoria să-i protejeze”.
V.D.: Ce alt dosar ar trebui, în opinia Dvs., să fie pus cap de afiş în timpul acestui semestru de preşedinţie română pentru a fi rezolvat cât de repede?
J-M.C.: “Mă interesează şi felul în care va evolua dosarul privind reorganizarea puterilor în stat, în particular apărarea şi tranziţia energetica, parchetul european şi obligaţia de a informa poliţiile şi serviciile de informaţii. Crima este internaţională şi deci nu putem continua cu poliţii şi justiţii naţionale pentru că astfel facem jocul crimei iar crima este peste tot”.