Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa accelerează pregătirea companiilor franceze pentru cel mai rău scenariu Brexit

Societăţile, porturile şi băncile franceze se pregătesc pentru cel mai rău scenariu posibil în cazul în care un va exista vreun acord între Marea Britanie şi UE. Efectele ar putea fi importante pentru economía britanică şi indirect pentru cea franceză, comentează Le Figaro.  Palatul Elysée şi guvernul francez promit că Franţa va accelera pregătirile pentru un Brexit fără acord. Franţa va fi pregătită pentru lipsa acestui acord, asigură Nathalie Loiseau, ministra însărcintă cu afaceri europene.

Lipsa unui acord ar presupune restabilirea punctelor de control la frontiere, din 29 martie, ziua în care ieşirea Marii Britanii din EU ar deveni efectivă.

Acest lucru ar însemna restabilirea formalităţilor vamale, controlul mărfurilor şi a pasagerilor. Iar pentru această eventualitate, s-a prevăzut deja recrutarea a 700 de lucrători vamali suplimentari, în următorii trei ani: 250 au fost deja angajaţi în 2018 sau sunt în curs de recrutare, 350 vor fi angajaţi în 2019 iar 100 anul viitor.

Bugetul destinat vămilor va trebui suplimentat în 2019 cu 10 procente.

Recrearea punctelor de trecere a frontierei cu Marea Britanie ar putea avea ca şi consecinţă ambuteiaje în jurul acestor zone. Iar la acest aspect, porturile franceze de la Dunkerque şi Calais sunt cele mai vizate căci zilnic, 1.100 de camioane traversează Canalul Mânecii spre Marea Britanie.

Preşedintele regiunii Hauts-de-France, Xavier Bertrand a făcut un calcul: "pentru 2 minute de control vamal pentru fiecare vehicul, ar rezulta 27 de km de ambuteiaj de fiecare parte a granitei, în cazul Franţei, la Calais”.

Pentru a nu se ajunge aici, cele două porturi franceze – Dunkerque şi Calais au luat deja în calcul o serie de măsuri.

Portul Boulogne Calais va amenaja o zonă ce va putea găzdui până la 200 de tiruri şi în care vor fi verificate actele vamale iar o alta zonă va fi dedicată celor care traversează frontiera cu animale vii. Pentru fluidizarea traficului, este conceput un sistem de declaraţii vamale electronice. Toate aceste pregătiri, doar pentru portul Boulogne Calais costă aproximativ 6 miiloane de euro.

Măsuri similare vor fi luate şi în zona Eurotunnel iar factura va fi de câteva milioane de euro, explică Le Figaro.

30.000 de companii franceze exportă în Marea Britanie iar mai bine de 3.000 sunt instalate în regat. Preşedintele asociaţiei patronatelor cere tuturor companiilor să se pregătească «pentru cel mai rău scenariu, pentru o ieşire a Marii Britanii fără acord, deoarece votul de marţi adaugă incertitudine la incertitudinea ce era instalată deja».

Organizaţia patronală a invitat membrii săi să examineze consecinţele unei ieşiri fără acord, pentru activitatea lor, în termeni juridici, fiscali, vamali, transfer de date, certificate ce până acum nu existau dar de care ulterior vor avea nevoie. Singura urgenţă este să accelerăm pregătirea companiilor franceze pentru cel mai rău scenariu, chiar dacă el nu se va întâmpla, conchide liderul asociaţiei patronale, Geoffroy Roux de Bézieux.

De la începutul anului, în localităţile situate pe frontiera cu Marea Britanie, serviciile vamale organizează întâlniri cu şefii de companii care exportă şi importă din Anglia, pentru a le explica ce se va întâmpla după 29 martie, susţine preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din regiunea Hauts-de-France, François Lavallée.

În decembrie, deputaţii francezi au adoptat un proiect prin care abilitau guvernul să ia măsurile necesare, prin ordonanţe, pentru a pregăti Franţa pentru un Brexit fără acord.

Textul are menirea de a proteja francezii care trăiesc în Anglia şi doresc să revină în Franţa şi invers, pentru ca britanicii care locuiesc în Franţa să fie ajutaţi să rămână aici, cu acte în regulă. Apoi, în ordonanţă se va spune de ce drepturi sociale pot dispune britanicii aflaţi în Franţa, de la recunoaşterea diplomelor, a calificărilor profesionale şi până la dreptul la şomaj ori pensie.

Iar băncile franceze susţin că se pregătesc deja de doi ani pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, indiferent de scenariu. Federaţia Bancară franceză dă asigurări, într-un comunicat, că sectorul bancar va asigura continuitatea serviciilor pentru clienţii care ar avea de suferit de pe urma acestui Brexit.