Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eurodeputat PPE: Vom fi extrem de vigilenţi la felul în care România va gestiona chestiunea statului de drept

proust.jpg

Franck Proust este presedintele delegatiei franceze din grupul PPE
Franck Proust este presedintele delegatiei franceze din grupul PPE
Sursa imaginii: 
cocagnetires.com

Prima sesiune a Parlamentului european pe 2019 s-a încheiat joi. Sesiunea, derulată la Strasbourg, a fost marcată, printre altele, de prezentarea, marţi, a priorităţilor preşedinţiei române a UE. Vasile Damian a fost acolo şi a cules reacţiile şi impresiile de la diverşi eurodeputaţi francezi prezenţi în sală.

Franck Proust este eurodeputat în grupul PPE – al popularilor europeni, cel mai important din Parlamentul european – şi preşedintele delegaţie franceze din acest grup. L-am întrebat ce aşteptări are de la preşedinţia română a UE.

Franck Proust: „Există mari aşteptări care generează însă şi o mare vigilenţă. 12 ani după ce a aderat la UE, România se regăseşte pentru prima oară în fruntea acestei instituţii. A vă spune că nu am temeri ar însemna să vă mint. Ce ne îngrijorează este chestiunea statului de drept. Stim că partidul de guvernământ s-a lansat într-o vastă reformă a justiţiei, lucru care în sine este lăudabil. Dacă ar fi însă adoptată ca atare, această reformă ar permite amnistierea a unor oameni acuzaţi de corupţie. La acest capitol vom fi deci vigilenţi. Situaţia din România, mult mai puţin mediatizată decăt cele din alte state est-europene, ar putea deveni foarte gravă dacă lucrurile s-ar adeveri, dacă reforma s-ar adopta, şi ar putea dăuna preşedinţiei UE şi deci întregii Europe. Cu atât mai mult daunele ar fi mari cu cât această preşedinţie se derulează într-o perioadă instabilă şi electorală. De aceea vă spuneam că noi, europarlamentarii, vom fi extrem de vigilenţi la felul în care România va gestiona chestiunea statului de drept”.

Vasile Damian: Ce dosare aţi vrea să avanseze în cursul acestui prim dar scurt mandat al României în fruntea Europei?

F.P.: „Să ducă până la capăt dosarele în curs: Europa convergenţei, adică consolidarea uniunea economică şi monetară. Să promoveze o Europă mai sigură; aştept să văd de exemplu ceva legat de cooperarea în materie de securitatei internă. Parchetul european să devină operaţional. Aştept de asemenea dezbateri despre problema migratorie sau legate de apărarea europeană. Aceste dosare sunt urgente şi nu cred că preşedinţia română le va putea rezolva pe toate în scurtul timp pe care îl are la dispoziţie – până în aprilie, mai exact. Aşteptăm totuşi semnale puternice. Ca să rezum, azi suntem vigilenţi, avem aşteptări dar si speranţa ca această preşedinţie să se deruleze cât se poate de bine”.

V.D.: Aveţi temeri pentru anumite dosare, dosare care aţi fi dorit să nu revină pe masă în timpul preşedinţiei române?

F.P.: „Toate dosarele legate de Europa socială cum ar fi de exemplu directiva detaşării sau sectorul transportului. Trebuie să se înţeleagă că Europa nu s-a construit pentru a promova concurenţa neloială pe piaţa ei internă. Dacă vrem o armonizare socială, aceasta nu trebuie să se facă pe baza salariilor cele mai mici ci dimpotrivă, aliniearea trebuie să se facă pe cele mai ridicate, pe cele din Vest. Nu aş dori ca preşedinţia română să influenţeze dosare care prevăd o armonizare pe salariile cele mai mici”.

Emmanuel Maurel, membru al grupului „Stânga unitară europeană” din Parlamentul european, fost aderent al partidului socialist francez, azi mai apropiat mişcării „Franţa nesupusă”, ne vorbeşte şi el despre chestiuni sociale europene şi în particular despre directiva detaşare.

Emmanuel Maurel: „Dacă ar fi să luăm o singură directivă care-i face pe europeni să întoarcă spatele Europei, aceea este directiva privind detaşarea salariaţilor. Nu le putem explica oamenilor că pentru o aceeaşi muncă, salariile sunt aceleaşi dar nu şi taxele sociale. Avem de a face cu o concurenţă neloială. Eu îmi doresc să avansăm în acest dosar ori, pentru moment, nu se fac progrese concrete. Evident că nu-mi doresc ca românii sau polonezii să fie prost plătiţi. Vreau, dimpotrivă, să obţinem o armonizare cu salariile muncitorilor din Vest. Acest lucru presupune însă o schimbare radicală a mentalităţilor Comisiei şi a Consiliului. Ambele sunt din păcate obsedate de concurenţă şi competiţie. Noi vrem să privilegiem logici de cooperare şi de solidaritate. Asta este problema Europei şi nu vom scăpa de ea câtă vreme nu reglăm această chestiune a muncitorilor detaşaţi. Fireşte, încercăm să convingem – pentru moment, în zadar - statele est-europene că dumpingul social este problema. Viitoarea mandatură va fi însă decisivă pentru că, vă asigur, dacă nu punem capăt acestei situaţii de concurenţă neloială, Europa va exploda. Am fost capabili să facem armonizarea economică, am reuşit să facem chiar şi moneda euro dintr-un şarpe de monezi naţionale europene. Trebuie ca dintr-un şarpe salarial european să ajungem la un salariu minim european”.

V.D.: Ce aţi aşteptat de la discursul premierului român în hemiciclul Parlamentului european?

E.M.: „Nu mare lucru pentru că suntem cu nici 6 luni înainte de alegeri. In plus, după ce am ascultat discursul premierului, înţeleg că nu vrea schimbări importante faţă de priorităţile pe care le susţine de ani de zile Consiliul. Ori, eu resimt o Europă la capătul puterilor. Va trebui să se schimbe ceva radical dar nu am impresia că românii au intenţia s-o facă. Am multă simpatie pentru România, e o ţară francofonă şi francofilă, dar nu cred că asta va schimba mult destinul Uniunii europene în următoarele luni”.

V.D.: Si totuşi, ce aţi fi dorit să auziţi de la oficialul român?

E.M.: „Mai multă luciditate în privinţa situaţiei în care se află UE şi mai multe propuneri. Discursul din Parlament a fost destul de vag: s-au amintit „valorile comune”, aşa cum fac toţi membri Consiliului, dar nici măcar nu s-a spus ceva foarte precis. Premierul a vorbit despre coeziune dar la chestiunea dumpingului social, nu a adus nici un răspuns. In fine, în cor cu Comisia, ne promite că va profita de ultimele 6 luni ale mandaturii pentru a intensifica negocierile comerciale. Suntem pe cale să semnăm acorduri de liber-schimb cu toate ţările din lume în timp ce aici, în Europa, suntem zilnic confruntaţi cu importante probleme economico-sociale. In fine, din discusrul premierului, am reţinut şi securitatea Europei, ataşamentul faţă de NATO. Eu nu cred însă că cea mai bună soluţie pentru a construi o Europă politică şi autonomă este întărirea legăturilor cu Alianţa nord-atlantică. Cum vă spuneam deci, nu mă aşteptam la mare lucru şi, din acest punct de vedere, nu am fost decepţionat”.

 
Ascultà interviurile cu eurodeputatii Franck Proust si Emmanuel Maurel