Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Regim sănătos planetar: Un steak pe săptămână, fructe şi proteine vegetale

regimul_de_sanatate_planetar_recomandat_este_compus_in_principal_din_fructe_legume_cereale_complete_o_portie_de_carne_si_peste.jpg

 «Regimul de sănătate planetar» recomandat este compus în principal din fructe, legume, cereale complete, o porţie de carne şi peşte.
«Regimul de sănătate planetar» recomandat este compus în principal din fructe, legume, cereale complete, o porţie de carne şi peşte.
Image source: 
Luke BROWN

Pentru a putea fi hranite 10 miliarde de persoane în 2050, o comisie internaţională de experţi cere o schimbare profundă a modului de producţie şi de consum.

O echipă de 37 de experţi din 16 ţări au colaborat timp de trei ani, în cadrul unui grup format de revista medicală britanică The Lancet. Specialiştii vin din cele mai diverse discipline: sănătate publică, nutriţie, agricultură, stiinţe politice, mediu. 

Ei oferă, printr-un voluminos studiu, reţeta unui regim de sănătate planetar.

În prezent, amintesc autorii cercetării, carenţele ori excesele alimentare constituie un risc mai mare de a muri ori de a ne îmbolnăvi decât raporturile sexuale neprotejate, consuml de alcool, de droguri şi tutun cumulat.

Astăzi,  820 de milioane de oameni din întreaga lume sunt subnutriţi în timp ce 2,4 miliarde de persoane consumă prea mult şi suferă de diabet, hipertensiune şi tulburări cardiovasculare. În plus, 2 miliarde de oameni au o carenţă de vitamine pentru că nu se hrănesc corect.

Producţia alimentară este principalul factor de degradare a mediului. Responsabilă de aproape 30% din emisiile mondiale de gaz cu efect de seră, ea mobilizează în jur de 40% din suprafeţele agricole şi reprezintă 70% din consumul de apă dulce. În plus, mai bine de 30% din stocurile de peşte sunt supraexploatate.

Dar chiar şi asa, cred cercetătorii, într-un context de creştere demografică, este posibil să mâncăm mai sănătos iar în acelaşi timp să fim atenţi şi la mediul înconjurător.

Nu este vorba să punem umanitatea la dietă, explică cercetătorii. Aportul zilnic preconizat este de 2.500 de calorii, ceea ce înseamnă totuşi o diminuare comparativ cu media actuală pentru ţările bogate, de 3.700 de calorii, dar o îmbunătăţire comparativ cu ceea ce se întâmplă în prezent în ţările sărace – unde se consumă cel mult 2.200 de calorii. Obiectivul studiului nu este nici de a impune un regim unic, mai spun specialiştii. Si adaugă: va fi mereu loc la masă pentru amatorii de carne dar şi pentru vegetarieni ori vegani.

«Regimul de sănătate planetar» recomandat, este compus în principal din fructe, legume, cereale complete, o porţie de carne şi peşte.

Cantitatea zilnică de carne roşie recomandată este de doar 14 grame – ceea ce înseamnă un steak ori un hamburger pe săptămână-  iar în cazul cărnii de pasăre ori pentru peşte cantitatea recomandată este dublă.

Altfel spus, explică cercetătorii, o alimentaţie sănătoasă presupune dublarea cantităţii mondiale de fructe şi legume şi reducerea cu mai bine de 50% a celei de carne roşie şi de zahăr.

Un calcul al experţilor arată că în jur de 11 milioane de decese premature ar putea fi evítate anual în lume şi s-ar reduce cu peste 20% mortalitatea în rândul adulţilor.

Iar planeta ar fi mai bine protejată. Un astfel de regim ar fi compatibil cu o producţie alimentară ce nu ar exploata până la saturaţie ecosistemele.

Este nevoie de produse de o mai bună calitate şi să nu mai cumpărăm peste ceea ce am putea consuma, deoarece 30% din producţia anuală la nível mondial se aruncă.