Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sezonul cultural Franţa-România: "Eating arhitecture" aduce în Paris o şaretă stilizată

ep7_este_un_nou_loc_cultural_din_paris_care_gazduieste_in_cadrul_sezonului_franta-_romania_evenimentul_eating_arhitecture.jpg

EP7 este un nou loc cultural din Paris care gazduieste în cadrul sezonului Franta- România evenimentul 'Eating arhitecture'.
EP7 este un nou loc cultural din Paris care gazduieste în cadrul sezonului Franta- România evenimentul 'Eating arhitecture'.
Sursa imaginii: 
EP7

Eating architecture se numeşte ultimul proiect lansat aseară în Paris, în cadrul sezonului cultural Franţa-România. Ocazie pentru a fi inaugurată la Paris marea şaretă franco-română. Doi tineri români sunt cei care au reinventat şareta, pentru a o trimite apoi în Franţa. Pentru început, ea poate fi văzută pentru trei zile lângă Biblioteca Naţională franceză, o premieră de altfel. De-a lungul unui turneu care va lega mai multe oraşe franceze, căruţa stilizată va găzdui chefi români de renume ce vor invita gurmanzii să guste din bucătăria tradiţională românească.

Ideea şaretei este de a vehicula o istorie, cea a României dar şi pe cea a Franţei, cu ajutorul unor bucătari de renume ce se vor urca în această căruţă stilizată pentru a le oferi gurmanzilor preparate reprezentative pentru ambele ţări.

Pentru început şareta culinară a poposit în Paris, în faţa unei clădiri culturale foarte noi, EP7 care este conectată din punct de vedere tehnologic – ceea ce se întâmplă în interiorul ei, se poate vedea pe faţada exterioară.

Marea sareta franco-romana la EP7 Paris.
Marea sareta franco-romana la EP7 Paris.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Jean-Jacques Garnier este comisarul general al Sezonului în Franța: "EP7 este un nou loc în Paris care combină gastronomia şi tot ceea ce înseamnă noua tehnologie. EP7 a lucrat împreună cu un studio de creaţie numerică din România şi a realizat o masă conectată. Ce înseamnă ea?! Masa aceasta, în momentul în care vă mişcaţi mâinile pe ea, ori un pahar, ori o farfurie sunt create mişcări care sunt transpuse pe faţada clădirii EP7. Sunt create adevărate opere, care, se schimbă constant, în funcţie de ceea ce se întâmplă pe acea masă: aţi luat paharul să beţi, îl beţi repede ori lent, îl mişcaţi ..vor fi create noi motive pe faţada exterioară, masa este conectată cu ecranele exterioare cu mişcările pe care le facem atunci când bem ori mâncăm. 

Masa conectata cu fatada exterioara a cladirii EP7.
Masa conectata cu fatada exterioara a cladirii EP7.
Sursa imaginii: 
EP7

Putem schimba aşadar faţada unei clădiri întregi. Ea este conectată în acest moment cu masa la care se află un barman care pregăteşte cocktailuri şi le serveşte. În momentul în care le aşează pe această masă conectată iar clienţii îşi vor mişca paharele după cum le convine, crează cu toţii o operă de artă pe exterior, către public, iar cei care traversează această stradă pot vedea lucrarea pe faţadă. În plus, avem la EP7 marea şaretă care va traversa Franţa iar apoi România, pe durata întregului sezon cultural, spre exemplu ea va merge la Bordeaux, Calais, Nantes, Montpellier, Lyon şi Marseilles. Chefi români de renume vor veni până în aprilie anul viitor în Franţa pentru a crea un meniu. Până duminică avem un chef din Sibiu."

Chef Ioan Bebeselea (Sibiu) gatind oua posate în tocana de ceapa cu bulion în sareta amplasata în Paris, la EP7, lânga Biblioteca Nationala franceza.
Chef Ioan Bebeselea (Sibiu) gatind oua posate în tocana de ceapa cu bulion în sareta amplasata în Paris, la EP7, lânga Biblioteca Nationala franceza.
Sursa imaginii: 
EP7

Ioan Bebeşelea, unul dintre cei mai premiaţi chefi români, este din Sibiu unde are şi un restaurant iar de această dată a gătit româneşte în parteneriat cu un chef francez. Bucatele sunt vândute săptămâna aceasta din şareta aflată în faţa clădirii EP7, situată în apropierea Bibliotecii Naţionale franceze: "Într-o căruţă street-food nu am mai gătit niciodată, este o experienţă interesantă. Am gătit o ciorbă de cartofi cu tarhon şi afumătură, fasole frecată cu cârnaţi fierţi în moare de varză şi murături, ouă poşate în tocană de ceapă şi mălai dulce ca desert. Ele au fost preparate la partenerii acestui proiect, în bucătăria de la EP7 şi servite din această şaretă. Reacţia importantă va fi de la francezii care vor trece pe stradă şi se vor opri pentru a încerca bucatele româneşti. Vor fi două intervale când voi servi: de la 12h la 14h şi de la 18h la 21h. O parte din ingrediente au fost cumpărate de la magazinele româneşti din Paris, am găsit inclusiv moare în Paris, murături şi dulceţuri foarte bune."


Francezii s-au oprit pentru a gusta preparate românesti servite din sareta culinara franco-româna.
Francezii s-au oprit pentru a gusta preparate românesti servite din sareta culinara franco-româna.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Fabrice Lextrait este preşedintele Les Grandes Tables şi ne povesteşte de unde a pornit ideea acestor şarete culinare: "Proiectul «marilor şarete» a început în 2013 la Marseille, când oraşul a fost capitală culturală europeană şi avem deja 7 şarete care au fost punctul de legătură între bucătari şi artişti. Pentru sezonul Franţa-România am propus unei agenţii din România să inventeze o şaretă franco-română. Dorinţa a fost de a reinterpreta bucătăria de stradă, nu sub tema de food-truck ci de şaretă culinară. Designerii români şi-au folosit creativitatea pentru a exprima identitatea naţională, îmbinând modernitatea şi tradiţia, combinând materiale şi forme diferite. Sareta poate fi văzută, pentru prima dată, în Franţa, la EP7, timp de trei zile iar apoi timp de două zile pe un alt amplasament, timp în care un chef român o va folosi pentru a servi din ea doritorii. Este pentru prima dată când lângă Biblioteca Naţională franceză, în faţa EP7, avem o astfel de şaretă, care acum propune preparate româneşti. De cealaltă parte, pe partea bibliotecii există food-truck-uri dar tocmai asta este interesant, cum printr-un proiect artistic putem arăta că bucătăria poate exista nu doar pentru nevoile naturale dar şi pentru a fi un adevărat teren de creaţie, de întâlnire şi de schimburi."

Doi tineri designeri români au redesenat banala căruţă românească: Maria Decu şi Mihai Dumitrache de la Studio MD/MD Bucureşti. Ei nu au venit pentru inaugurarea şaretei la Paris dar Mihai ne-a povestit puţin despre materialele folosite pentru acest proiect: "Am încercat să găsim o identitate pentru ambele ţări. Pentru partea de România ne-am gândit la zona tradiţională, de aceea am ales un acoperiş de şiţă, pentru partea din faţă iar baza este de răchită. Pentru Franţa ne-am gandit la modern şi astfel am ales o structură parametrică metalică învelită cu un material textil alb iar baza şi partea de gătit au fost realízate din metal şi acoperite cu un material compozit, este vorba de corian - un material dezvoltat în anii’60 de o firmă franceză. A fost o îmbinare între cele două identităţi, ale României şi ale Franţei."

Sareta culinară va ajunge în România în luna aprilie.